Aproape jumatate din managerii romani decid fara sa consulte alte persoane din firma

Data publicarii: 23-02-2007 | Afaceri
Managerii iau deciziile fara sa consulte alte persoane din firma, in proportie de 40%, ceea ce ar putea conduce la o stagnare a performantelor in firme, sustine Ovidiu Nicolescu, presedintele CNIPMMR, prezentand rezultatele unui sondaj realizat in randul agentilor economici. Potrivit sondajului efectuat in cadrul a 112 firme din Romania din opt regiuni de dezvoltare, managerii ocupa primul loc, cu o medie de 5,92, pe o scara de la 1 la 10 in topul principalelor categorii de persoane cu impact asupra firmelor. Acestia sunt urmati de salariati, cu o medie de 5,67 si de clienti cu 5,38. "Clientul ar fi trebuit sa fie primul pe lista pentru ca IMM-urile sa fie deschise spre dezvoltare - si nu managerii, care in acest moment ocupa primul loc in topul principalelor categorii de persoane cu impact asupra firmelor", sustine Ovidiu Nicolescu, presedintele CNIPMMR.

Sondajul a fost realizat pe un esantion format din microintreprinderi (35 %), intreprinderi mici (31,67 %) si intreprinderi mijloci (33,33 %) din opt regiuni de dezvoltare care activeaza in toate sectoarele economice.

In acelasi sondaj, 41,67 % dintre respondenti apreciaza ca stimulentele materiale si cele morale sunt la fel de importante, 23,33 % din respondenti apreciaza ca angajatii au nevoie periodic de stimulente si doar 1,67 % sunt cei care considera ca recompensele trebuie acordate in mod egal salariatilor.

"Este deosebit de important sa-i motivam pe cei care produc foarte mult, iar veniturile trebuie pastrate confidentiale pentru a nu crea conflicte. De asemenea, trebuie sa punem accent pe motivarea complexa a salariatilor din punct de vedere material, salarial si in functie de performante", a adaugat presedintele CNIPMMR, care mai considera ca trebuie pus accent si pe training atat pentru manageri cat si pentru intreprinzatorii din Romania, dar si pe consultanta.

Un alt element investigat in sondaj s-a referit la modul in care sunt percepute resursele umane in IMM-urile din Romania, iar o importanta ridicata a fost acordata lucrului in echipa (63,33 % din firme), care reprezinta un element pozitiv, arata Nicolescu. In acelasi sondaj, 36,67 % din firme vad resursele umane drept strategice si doar 3,33 % considera ca obiectivele individuale sunt mai importante decat cele ale echipei.

Presedintele Consiliului National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii din Romania conisdera ca foarte importanta este si acordarea atentiei salariatilor si culturii organizationale pentru ca romanii sa nu mai plece la munca peste granite.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: