Colegiul Farmacistilor: Farmaciile au ajuns in pragul falimentului, in ultimii doi ani

Data publicarii: 25-02-2007 | Afaceri
Sa ne sinucidem in grupColegiul Farmacistilor a avertizat, vineri, ca pe parcursul ultimilor doi ani, farmaciile au fost aduse in stare de faliment, iar starea de sanatate a populatiei s-a deteriorat din cauza proastei gestionari a sistemului asigurarilor de sanatate. Colegiul Farmacistilor considera ca fostul presedinte al Casei Nationale de Asigurari de Sanatate (CNAS), Cristian Vladescu se manifesta dupa demitere cu aroganta, suficienta si lipsa de respect fata de furnizori, dar si fata de pacienti. Farmacistii acuza ca aceasta atitudine este specifica si in multe din casele judetene de asigurari de sanatate din tara.

Farmacistii sustin ca timp de doi ani cat a fost presedinte, Cristian Vladescu nu a venit cu nicio imbunatatire a sistemului de asigurari de sanatate pentru pacienti. Ei spun ca pentru Cristian Vladescu, eficientizarea sistemului a inseamnat doar controlul bugetului, cand de fapt, eficientizarea ar fi trebuit sa insemne si o accesibilitate mai buna a pacientilor la medicamente.

Colegiul Farmacistilor din Romania combate declaratiile fostului presedinte al CNAS, Cristian Vladescu, potrivit carora, Colegiul a dezinformat publicul cu privire la proasta alocare a fondului de asigurari de sanatate in scopul cresterii profitului farmaciilor in detrimentul pacientilor.

In comunicat se mai precizeaza ca in ultimele luni, Colegiul a atras atentia atat CNAS, cat si Ministerului Sanatatii, precum si opiniei publice, asupra problemelor sistemului de asigurari de sanatate, mai ales in privinta plafoanelor la farmacii, alocarea incorecta, ineficace si abuziva a acestora, precum si despre atitudinea discretionara a caselor de asigurari fata de furnizori.

Colegiul Farmacistilor considera ca afirmatia repetata a CNAS, potrivit careia banii pacientilor se duc in profitul farmaciilor, si insinuarea ca este firesc ca acestea sa lucreze fara profit, este falsa si menita sa instige pacientii impotriva farmaciilor.

Potrivit comunicatului Colegiului Farmcistilor, adaosurile comerciale ale farmaciilor sunt controlate de catre Ministerul Sanatatii, exact cu scopul de a nu le permite acestora sa faca profituri necontrolate pe seama pacientilor. Mai mult, Colegiul Farmacistilor sutine ca  farmaciile cedeaza din adaosul comercial legal pentru unele boli cronice, ca urmare, farmaciile nu isi "pun" adaos, ci il "cedeaza".

Farmacistii sustin ca aceasta cedare se face sub presiunea ilegala a caselor, fara ca banii sa se regaseascaa in mod transparent in bugetul acestora. Ei spun ca la cedarea de adaos, care a fost de circa 40 milioane de euro intr-un interval de trei ani, s-au adaugat pierderile masive de alte zeci de milioane de euro ca urmare a scaderilor frecvente de preturi pe stocul de medicamente al farmaciilor.

Reamintim ca fostul presedinte al CNAS, Cristian Vladescu, a fost revocat, luni, 19 februarie, din functie, prin decizie a premierului Calin Popescu Tariceanu si inlocuit cu Vasile Ciurchea. Decizia premierului a fost luata la cererea ministrului Sanatatii, Eugen Nicolaescu. Acesta s-a plans in repetate randuri de relatia dintre Ministerul Sanatatii si Casa de Asigurari, precum si de lipsa de transparenta a conducerii respectivei institutii.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: