Romania va beneficia de 4,1 miliarde euro pentru dezvoltarea resurselor umane

Data publicarii: 26-02-2007 | Economie
Romania poate accesa fonduri europene in valoarea totala de 4,1 miliarde euro, pana in 2013, in cadrul Programului Operational Sectorial (POS) privind dezvoltarea resurselor umane, a declarat, luni, coordonatorul de proiecte din cadrul Reprezentantei Comisiei Europene, Aura Raducu. "Fondurile care vor fi alocate in cadrul acestui POS privind dezvoltarea resurselor umane se ridica la valoarea totala de 4,1 miliarde euro. Acest program sectorial face parte din Fondul European Social, care reprezinta continuarea programului Phare pentru Coeziunie Economica si Sociala", a explicat Raducu.

Potrivit acesteia programul este destinat unui numar de 850.000 de angajati din Romania, mai exact 9,3% din totalul angajatilor la nivelul anului 2005. "Potentialii beneficiari ai acestor fonduri sunt agentii economici, dar si autoritatile locale, agentiile pentru ocuparea fortei de munca, ONG-urile, scolile si universitatile. Proiectele sunt destinate dezvoltarii capitalului uman, cresterii competitivitatii pe piata muncii, trainingurilor si implementarii unui stil de munca bazat pe principiul invatarii pe toata perioada vietii. Totodata, sunt incluse si proiectele privind integrarea pe piata muncii a populatiei rome, a persoanelor cu dizabilitati si a tinerilor absolventi", a adaugat Aura Raducu.

Acesta a aratat ca ponderea finantarii proiectelor din bugetul national a fost  redusa dupa aderare de la 25% la 15%. De asemenea, Ministerul Finantelor Publice s-a angajat sa asigure avansul de 20% pentru demararea proiectului, odata cu acoperirea platii taxei pentru valoare adaugata.

La randul sau, coordonatorul de proiecte din cadrul fundatiei pentru dezvoltarea societatii civile, Octavian Rusu, a aratat ca mediul privat a fost reticient pana acum in ceea ce priveste procesul de dezvoltare a conceptului de economie sociala. "Exista in prezent, in Romania, doar 27 de unitati protejate economic, adica folosesc mai mult de 30% persoane cu dizabilitati ca si angajati. Reprezentantii mediului privat trebuie sa inteleaga ca vor gasi ajutor atat la ONG-uri, cat si la autoritatile locale pentru proiectele lor de integrare a persoanelor cu dizabilitati pe piata fotei de munca", a mai spus Rusu.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: