Constatarea amiabila a accidentelor usoare - nu mai devreme de 1 ianuarie 2008

Data publicarii: 27-02-2007 | Auto
Procedura de constatare si rezolvare pe cale amiabila a accidentelor rutiere soldate doar cu pagube materiale va putea fi adoptata, in cel mai bun caz, de la 1 ianaurie 2008, a declarat marti deputatul Ioan Bivolaru, raportor al Comisiei de Industrii si Servicii a Camerei Deputatilor. "Asa-numitul constatabil amiabil al accidentelor rutiere usoare care presupune faptul ca soferii implicati in astfel de accidente nu mai au obligatia de a se prezenta la politie pentru a raporta accidentul, ci rezolva toate problemele legate de daune prin intelegere reciproca si cu ajutorul societatilor de asigurari unde detin polite, nu poate fi implementata mai devreme de 1 ianuarie 2008, intrucat respectiva procedura implica in mod necesar modificarea legii asigurarilor si in continuare a Codului Rutier", a spus Bivolaru, care detine functia de raportor al Comisiei de Industrii si Servicii a Camerei Deputatilor.

Introducerea constatului amabil nu se poate face prin simpla modificare a Codului Rutier, asa cum s-a incercat la sfarsitul anului trecut printr-o Ordonanta de Urgenta care ulterior a fost abrogata ca fiind nefunctionala.

Potrivit deputatului Bivolaru, Ordonanta de Urgenta mentionata introducea o discriminare intre doua categorii de soferi implicati in accidente usoare: cei care reuseau sa ajunga la o intelegere pentru rezolvarea urmarilor accientului, si cei care, aflandu-se in dezacord, erau nevoiti sa apeleze la politie pentru rezolvarea cazului.

"Potrivit ordonantei abrogate, cei care se intelegeau pe cale amiabila, s-ar fi sustras de la eventualele sanctiuni ale politiei, intrucat intelegerea dintre ei ar fi facut sa se eludeze orice vinovatie in privinta producerii accidentului", a mai spus Bivolaru.

Deputatul a mai spus ca Politia Rutiera are oricum datoria de a stabili vinovatii si de a da sanctiuni acolo unde au avut loc incalcari ale Codului Rutier, si ca prin lege, vor trebui definite cu rigurozitate conditiile in care anumite accidente usoare se pot rezolva exclusiv pe cale amiabila, fara implicare politica.

Reprezentantul companiei de asigurari Generali a intervenit si a dat exemplul Frantei, aratand ca, potrivit legislatiei franceze, un accident fara victime umane poate fi rezolvat pe cale amiabila cu conditia sa nu fi produs grave perturbari ale circulatiei si sa nu se fi produs in urma unei infractiuni.

Ioan Bivolaru a spus ca Guvernul s-a angajat ca pana la 31 martie 2007 sa introduca in Parlament un proiect de lege privind introducerea constatului amiabil, proiect care sa modifice legea asigurarilor, legea Codului Rutier, si posibil alte legi.

"Introducerea constatului amiabil mai depinde si de crearea unei baze de date comune a companiilor de asigurari, baza care sa contina, pe cel putin trei ani in urma, un sistem comun de accesare a istoricului daunelor proprietarilor de masini din Romania, astfel incat, companiile de asigurari sa se poata intelege in privinta lichidarii daunelor si deasemenea sa poata sa-i sanctioneze pe soferii cu multe daune, cu majorarea tarifului de prima", a spus directorul pentru raspunderi civile al Comisiei pentru Supravegherea Asigurarilor (CSA), Marius Bulugea.

Deputatul Ioan Bivolaru a mai spus ca, in conditiile in care constatul amiabil se implementeaza fara ca societatile de asigurari sa fi incheiat anterior acorduri privind schimbul de informatii despte soferi si masinile inmatriculate, "actualele cozi si birocratia de la centrele de constatare ale politiei se vor muta la societatile de asigurari si la instantele judecatoresti, acolo unde nici societatile nu vor ajunge la un acord".

Numarul accidentelor soldate exclusiv cu pagube materiale a crescut in 2006 cu 20% pana aproape de 350.000 la nivel national comparativ cu anul precedent, conform datelor prezentate marti de Ministerul Administratiei si Internelor (MAI).

In Romania, anul trecut s-au produs 342.194 de accidente soldate exclusiv cu pagube materiale, in timp ce in 2005 numarul lor a fost de 285.843. Un numar de 684.338 conducatori auto au fost implicati in 2006 in accidente usoare la nivel national, precizeaza raportul MAI.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: