UE vrea o mai buna impartire a bogatiei pentru a evita o criza de legitimitate

Data publicarii: 28-02-2007 | Finante-Banci
Hai sa fim europeni adevarati, sa impartim si cu saracii din estMinistrii de finante din Uniunea Europeana au apreciat, marti, ca este indispensabil sa se reflecteze asupra unei mai bune distribuiri a bogatiei in Europa pentru a evita "o criza de legitimitate a modelului de economie sociala al pietei", informeaza AFP. Reprezentantii celor 27 de state membre UE au reluat pozitia avansata de Eurogrup, ce reuneste doar ministrii zonei euro, luni seara pentru a reafirma ca roadele cresterii economice a Uniunii Europene trebuie sa fie mai bine distribuite. Acestia nu au propus solutii, dar au afirmat ca exista diferite modalitati de a realiza acest lucru.

"Daca ati observat, in ultimii ani, pierderi nete pentru salariile minime si pentru clasa de mijloc, cu toate ca a existat o explozie a castigurilor, se ajunge la o criza de legitimitate pentru modelul de economie sociala al pietei" europene, a avertizat ministrul german al finantelor, Peer Steinbrück.

"Ponderea salariilor in veniturile globale ale statelor membre este, in prezent, la cel nivel mai scazut de foarte multi ani si nu cred ca aceasta situatie este durabila", a declarat comisarul european pentru afaceri economice si monetare, Joaquin Almunia, cu ocazia conferintei de presa finale a Ecofin la Bruxelles.

"Exista numeroase modalitati de rezolvare a acestei distribuiri inegale a veniturilor", a adaugat Almunia. Ministrii de finante din cele 27 de state au evocat, de exemplu, acordarea unei cote din profit salariatilor sau participatiile la capitalul companiilor ca alternative pentru cresterile salariale.

Cresterea economica in UE a depasit prognozele, in 2006, ridicandu-se la 2,9%, dupa ce in 2005 a fost de 1,7%. Comisia Europeana estimeaza, in raportul publicat in data de 16 februarie, o crestere sustinuta, de 2,7% in acest an.

Presedintele Eurogrupului, Jean-Claude Juncker, a estimat, luni seara, ca salariile ar putea creste "in concordanta cu productivitatea", fara a ameninta competitivitatea economiei europene.

"Atata timp cat salariile vor evolua in linie cu productivitatea, cresterea salariala nu va pune probleme in termeni de inflatie sau de competitivitate", a declarat acesta.

Presedintele Bancii Centrale Europene, Jean-Claude Trichet, a facut apel, luni, intr-un interviu, la moderatia salariala, ingrijorat de riscurile de inflatie pe termen mediu.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: