Administratorii si directorii, obligati prin lege sa-si faca asigurare de raspundere profesionala

Data publicarii: 28-02-2007 | Finante-Banci
Of! Trebuie sa-mi fac asigurareAdministratorii si directorii executivi din societatile pe actiuni trebuie sa incheie incepand cu acest an o polita de asigurare de raspundere profesionala, noteaza Gandul. Prevederea este cuprinsa in noua lege a societatilor comerciale, care a intrat in vigoare in decembrie anul trecut. La art.153, alin. 4 se arata ca persoana numita in functia de administrator, respectiv membru al directoratului sau al consiliului de supraveghere trebuie sa incheie o asigurare pentru raspundere profesionala.

O astfel de asigurare este menita sa-i puna la adapost pe de o parte cei care conduc societatile pe actiuni de propriile greseli de management, dar si compania care, astfel, isi poate recupera banii pierduti in urma unor decizii gresite."Poti sa gresesti, chiar daca esti cel mai bun manager! Astfel de asigurari pot face parte din pachetul de beneficii pe care le are un director al unei firme, pe langa altele, precum masina, sau telefonul mobil", spune Eduard Simionescu, manager al departamentului FINPRO (Financial and Professional Insurance Services) din cadrul Marsh Romania. Atunci cand aceasta asigurare nu face parte din pachetul salarial, aceasta trebuie achitata de cel obligat prin lege sa o incheie.

"Polita de asigurare de raspundere civila a administratorilor si managerilor acopera pierderile financiare suferite de tertele persoane pagubite - societatea insasi, actionari/asociati, clienti, creditori, furnizori, organele/bugetele statului - ca urmare a unor greseli, omisiuni, raportari false savarsite de administratori si manageri", ne-a precizat Dacian Cernestean, director in cadrul societatii de brokeraj in asigurari Eos Risq Romania.

Costul unei asemenea asigurari ajunge la cateva mii de euro, in functie de mai multi factori, precum situatia financiara a companiei, eventuale procese in care a fost implicata conducerea acesteia, domeniul de activitate. Pregatirea si experienta profesionala a managerului cantaresc greu cand vine vorba de nivelul politei de asigurare profesionala. De exemplu, pentru o companie medie, a carei conducere nu a fost implicata in procese si impotriva careia nu exista reclamatii, pentru o suma asigurata de un milion euro, prima anuala poate ajunge la 10.000-15.000 euro. In aceasta suma sunt asigurati managerul si directorii executivi ai companiei.

Integral in Gandul

Ultimele stiri pe BankNews.ro: