Arbitrul pensiilor private a emis calendarul de implementare a pensiilor obligatorii

Data publicarii: 01-03-2007 | Finante-Banci
calendarul de implementare a pensiilor obligatoriiComisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP) a intocmit calendarul de implementare a pensiilor obligatorii administrate privat, care prevede, in prima etapa, elaborarea normelor de aplicare a legii privind pensiile private obligatorii, a anuntat, miercuri, institutia. "Se preconizeaza ca la inceputul lunii aprilie 2007 sa inceapa procesul de autorizare si avizare a entitatilor care vor sa activeze pe aceasta piata", se afirma intr-un comunicat al CSSPP.

Potrivit Comisiei, din luna august 2007 participantii vor putea sa aleaga fondul de pensii la care doresc sa adere, iar din luna ianuarie a anului 2008 sa inceapa colectarea contributiilor la fondurile de pensii administrate privat.

Ministrul Economiei si Comertului, Varujan Vosganian, a afirmat, inca de luni, ca primele contributii la fonduri de pensii private obligatorii se vor colecta incepand cu 1 ianuarie din cauza adoptarii cu intarziere de catre Parlament a legii de functionare a pilonilui II de pensii. Presedintele Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP), Mircea Oancea, a confirmat, in aceeasi zi, termenul dat de ministrul economiei si a adaugat ca la sfarsitul lunii martie 2007 va incepe procesul de autorizare a companiilor care vor administra fonduri de pensii private obligatorii.

"Consiliul CSSPP a aprobat, marti, primele doua norme elaborate in aplicarea Legii 411/2004 privind fondurile de pensii administrate privat, modificata si completata prin Legea nr.23/2007, respectiv norma privind autorizarea administratorilor in sistemul pensiilor administrate privat si norma privind taxele de autorizare, avizare si functionare in sistemul pensiilor administrate privat", se mai spune in comunicat.

Cele doua norme au fost supuse dezbaterii publice, au fost analizate de organizatiile profesionale interesate, precum si de partenerii de dialog social si vor fi transmise spre publicare in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, afirma Comisia.

In primul an de functionare a pilonului II al sistemului de pensii, catre fonduri de pensii administrate privat vor fi transferate doua procente din contributia la asigurarile sociale de stat, contributia transferata urmand sa fie majorata cu 0,5% pe an, pana la 6%, in interval de opt ani. Introducerea fondurilor de pensii din pilonul II va crea un deficit in bugetul asigurarilor sociale de stat de 0,1-0,2% din PIB in 2007, circa 150 de milioane de euro, potrivit oficialitatilor. Institutiile de colectare si evidenta pentru fondurile de pensii din pilonul II vor fi Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) si Casa Nationala de Pensii si Alte Drepturi de Asigurari Sociale (CNPAS). Potrivit legii, la pilonul II al sistemului de pensii vor participa obligatoriu tinerii cu varsta pana in 35 de ani. Persoanele cu varsta cuprinsa intre 35 si 45 de ani vor putea participa optional la acest sistem, cele peste 45 de ani neputand participa.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: