Romanii pot accesa 600 de locuri de munca la firme din UE , prin reteaua EURES

Data publicarii: Astazi, 01-03-2007 | HR/Cariere
Firmele din Europa au trimis peste 600 de oferte de locuri de munca pentru romani, prin intermediul retelei EURES, despre care cei interesati pot obtine informatii de la un consilier angajat la nivelul fiecarei agentii teritoriale de ocupare, informeaza, miercuri, ANOFM. Potrivit unui comunicat al Agentiei Nationale pentru Ocuparea Fortei de Munca (ANOFM), la nivelul fiecarei agentii terioriale de ocupare exista cate un consilier care are rolul de a media relatia dintre angajatorii straini care doresc sa recruteze forta de munca din Romania si persoanele aflate in cautarea unui loc de munca.

Pana la sfarsitul lunii februarie, consilierii EURES au primit de la omologii lor din Spatiul Economic European (SEE) 614 oferte de locuri de munca din sase tari membre UE (Lituania, Letonia, Republica Ceha, Slovacia, Spania si Ungaria). Cele mai multe ocupatii solicitate de angajatorii straini sunt din constructii, agricultura, transport, industria prelucratoare si IT.

Reteaua on-line EURES, din care face parte si ANOFM odata cu aderarea Romaniei la UE, a fost creata ca sa faciliteze libera circulatie a lucratorilor in interiorul SEE, inclusiv in Elvetia. Agentia a creat, pe pagina de Internet, o sectiune bilingva a EURES, prin care piata muncii din Romania a fost conectata la fluxul pietei europene a muncii. In acest fel, locurile de munca vacante din Europa sunt mai usor de identificat, iar doritorii pot contacta angajatorii, prin Interent.

Reteaua EURES ofera informatii, consiliere si indrumare celor care doresc sa se angajeze intr-o tara europeana si acorda consultanta firmelor care doresc sa recruteze lucratori din alte tari. Totodata, pe portalul EURES se pot gasi informatii despre legislatia muncii sau despre numarul de locuri de munca vacante in SEE, detaliate pe tarile de provenienta si pe cerintele angajatorilor.

Portalul EURES se foloseste in conditii similare cu ale oricarui alt site de locuri de munca on line. Astfel, dupa ce se acceseaza pagina de Internet, se creeaza un cont de identificare si se completeaza un Curriculum Vitae (CV). Solicitantul isi va cauta apoi un loc de munca in functie de domeniul si tara dorite. In momentul in care aplica la un domeniu din tara aleasa, apar ofertele corepunzatoare existente, pentru fiecare specificandu-se angajatorul, datele de identificare ale acestuia, salariul, conditiile de angajare, precum si tipul de contract, permanent sau temporar. Exista, de asemenea, in cadrul portalului un serviciu care raspunde intrebarilor aplicantilor in cazul in care acestia intampina dificultati in folosirea lui.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: