Ghetea: Biroul de Credit va incepe sa emita scrisori de garantie pentru populatie

Data publicarii: Astazi, 01-03-2007 | Finante-Banci
Biroul de Credit va putea sa acorde, in curand, scrisori de garantie pentru populatie, prin care institutiile de credit sa le poata acorda calificative persoanelor care vor sa contracteze un imprumut, a spus presedintele Asociatiei Romane a Bancilor (ARB), Radu Ghetea. "Biroul de Credit va putea incepe curand sa emita scrisori de garantie pentru persoanele fizice, dupa ce vom reusi sa transmitem date pozitive despre toate activitatile de creditare ale persoanelor fizice", a spus Ghetea.

Presedintele ARB a explicat ca institutiile vor fi obligate, conform cerintelor Basel II, sa acorde astfel de calificative (scoring), iar una dintre cele mai mari probleme este obtinerea unor scrisori de garantie pentru populatie si companii.

Comunitatea bancara lucreaza la faza a doua de raportare a datelor pozitive catre biroul de credit si la inceperea fazei a treia, prin care sa acorde un punctaj persoanelor fizice si juridice care vor sa isi ia un credit, a mai spus Ghetea.

Conform Basel II, institutiile de credit din Romania, in care sunt incluse, atat bancile, cat si institutiile financiare nebancare (IFN), vor trebui sa isi adapteze capitalul la riscul pe care si-l asuma atunci cand acorda credite populatiei si firmelor.

Sistemul Biroului de Credit se dezvolta in 3 faze. Prima faza consta in transmiterea, de catre banci, la Biroul de Credit a datelor despre persoanele cu restante de plata mai mari de 30 zile, cei care au savarsit o infractiune in relatie cu banca si pentru care s-a emis o hotarare judecatoreasca definitiva si pentru persoanele care au declarat date false la momentul solicitarii creditului.

In faza a doua, bancile si institutiile financiare ne-bancare transmit, in plus, date "pozitive" despre toate platile efectuate de clientii lor persoane fizice pentru produsele de credit, de asigurare, de leasing, de telefonie fixa sau mobila.

Faza a treia este dedicata dezvoltarii scoringului, un produs care va oferi o imagine sintetica si nuantata in acelasi timp a comportamentului debitorului, cu scopul de a usura decizia de creditare.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: