Departamentul de Comert va realiza un portal cu informatii despre piete internationale

Data publicarii: Astazi, 01-03-2007 | Economie
Departamentul de Comert va realiza un portal cu informatii despre piete internationale Departamentul de Comert Exterior (DCE) din Ministerul Economiei propune infiintarea unui portal de comert exterior, necesar pentru promovarea exporturilor, unde vor exista informatii despre pietele internationale, potrivit unui proiect de Hotarare de Guvern elaborat de MEC. Potrivit proiectului de Hotarare, publicat pe site-ul Ministerului Economiei si Comertului, portalul va oferi agentilor economici din Romania informatii despre pietele externe, astfel incat acestia vor sti spre ce piata trebuie sa se indrepte pentru ca produsele pe care le promoveaza sa aiba succes.

Accesul pe acest site este liber si nediscriminatoriu pentru toti agentii economici, mai spun reprezentantii MEC. Realizarea site-ului se va face de catre o firma specializata, selectata de ministerul de resort.

Proiectul de act normativ prevede si diversificarea instrumentelor de promovare a exporturilor in 2007, in sensul infiintarii unui parteneriat cu Consiliile Economice din tarile unde firme din Romania vor participa la targuri si expozitii. Astfel, reprezentantii Consiliului vor facilita activitatile firmelor romanesti peste hotare, vor fi la locul desfasurarii targului sau expozitiei, vor asigura spatiul aferent si vor coopera pentru realizarea materialelor de promovare.

Bugetul pentru acest an destinat promovarii exporturilor este de 25 milioane de lei, a declarat, la sfarsitul lunii ianuarie, ministrul delegat pentru comert, Iuliu Winkler. "Anul trecut am avut un pic mai putin de 23,4 milioane de lei, iar cel mai imbucurator este faptul ca a crescut gradul de utilizare a fondurilor. In 2003, cand a debutat programul, s-au cheltuit 51% din fonduri, in 2004 au utilizat 53%, in 2005 am ridicat gradul de utilizare la 90%, iar anul trecut am reusit sa tindem catre 98%", declarase Winkler.

Exporturile vor creste, anul acesta, cu 25% si vor reprezenta circa 40% din totalul comertului exterior, insa deficitul comercial va continua sa se majoreze din cauza importurilor de tehnologie avansata, estimase, la acea data, Iuliu Winkler.

"Cred ca la finele anului 2007 vom inregistra o crestere substantiala a exporturilor, de 25% fata de indicatorul aferent anului 2006. Astfel, ne vom putea apropia, in 2007, pentru totalul comertului exterior, de valoarea de 90 miliarde de euro, din care aproximativ 35 de miliarde vor proveni din exporturi", afirmase ministrul delegat.

In opinia sa, deficitul comercial va continua sa creasca anul acesta si va atinge valoarea de 16 miliarde euro. "La acest lucru vor contribui, in mare parte, investitiile straine, care se vor manifesta, in acest an, ca importuri masive de aparatura si tehnologie moderna. In plus, vrem sau nu vrem, exista o cerere mare pe piata autohtona de produse de import", explica Winkler.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: