La capitolul turism, Romania se claseaza intre Azerbaidjan si El Salvador

Data publicarii: 02-03-2007 | Turism
Romania se claseaza intre Azerbaidjan si El SalvadorRomania ocupa pozitia 76 din 124, in primul clasament mondial al turismului si calatoriilor, cu o nota de 3,91 din sapte, intre Azerbaidjan si El Salvador, potrivit primului top, realizat de World Economic Forum, care masoara potentialul de dezvoltare a turismului in diferite tari. Indicele calculat de World Economic Forum (WEF) ia in calcul 13 categorii. Romania are avantaje competitive in doar sase categorii, insa toate cele 13 componente ale indicelui cuprind dezavantaje competitive ale turismului romanesc.

Cei 13 piloni ai indicelui de tara au fost calculati folosind date din rapoartele anterioare ale unor institutii internationale si printr-un sondaj realizat de Forum. Respondentii sondajului sunt jucatori din piata de profil a tuturor tarilor incluse in top.

Romania sta cel mai bine la capitolul resurse naturale si culturale, unde ocupa pozitia 46 din 124 de tari evaluate, cu un scor de 4,64. Acest indice a tinut cont de influenta dioxidului de carbon si de numarul rezervatiilor nationale si a locurilor protejate de UNESCO.

Reglementarile si normele din turism au adus Romaniei locul 67 in lume si nota 4,61. Acest pilon al indicelui ia in calcul cerintele de viza pentru scopuri turistice si deschiderea respectivei tari pentru acorduri bilaterale de servicii de transport aerian.

Infrastructura din sectoarele turism si IT&C au primit note de 3,55 - locul 50 in lume, respectiv 2,85 - pozitia 56 in topul Forumului. WEF a tinut cont, in privinta infrastructurii turismului, de numarul camerelor hoteliere la 100 de locuitori, prezenta companiilor de inchiriat automobile si numarul ATM-urilor pentru cardurile de credit Visa. In IT&C, Forumul a evaluat numarul utilizatorilor de internet si a liniilor telefonice.

Resursele umane ale Romaniei in domeniul turismului sunt pe locul 76 in lume si au o nota de 4,96. Evaluarea resurselor umane a luat in calcul procentul populatiei cu educatie primara, secundara, prezenta si intampinarea unor boli precum HIV sau tuberculoza si speranta de viata.

La capitolul siguranta si securitate, Romania se claseaza pe locul 72 in lume, cu scorul de 4,26.

Regulamentul de mediu este domeniul in care Romania se situeaza cel mai prost, locul 101 in lume, cu nota 3,31.

Sanatatea si igiena din turismul romanesc sunt pe locul 99 in lume si au un scor de 4,26. Aceasta componenta a indicelui tine cont de accesul la conditii sanitare bune, la apa potabila si de numarul de medici la 1.000 de locuitori.

Promovarea turismului romanesc a primit o nota de 3,45 si se claseaza pe locul 82 in lume. World Economic Forum a luat in calcul, pentru acest pilon al indicelui, ponderea in produsul intern brut cheltuielilor guvernamentale pentru turism si calatorii. Pentru promovarea turismului, institutia a mai tinut cont de prezenta respectivei tari la cele mai importante targuri internationale de turism.

Infrastructurile de transport aerian si terestru au note de 2,38 - locul 93 in lume, respectiv 3,01 - pozitia 77 in clasament. In domeniul aerian, WEF a luat in calcul numarul plecarilor de avioane la 1.000 de locuitori, densitatea aeroporturilor si numarul operatorilor aeriene cu prezenta in respectiva tara.

In privinta competitivitatii tarifelor din turismul romanesc, Romania se claseaza pe 87, cu scorul de 4,19. Competitivitatea tarifelor in lume a fost calculata de Forum in functie de taxele aeriene, paritatea puterii de cumparare si pretul combustibililor.

Romania ocupa locul 95 in lume in functie de volumul cheltuit de vizitatorii straini pe servicii turistice din tara, cu o nota de 4,43.

"Indicele nu este un concurs de frumusete sau o apreciere a atractivitatii unei tari", a declarat economistul World Economic Forum, Jennifer Blanke. "Din contra, indicele masoara factorii care fac atractiva dezvoltarea industriei turismului si calatoriilor in tari individuale".

Primele trei pozitii sunt ocupate de Elvetia, Austria si Germania, in timp ce Angola, Burundi si Chad se claseaza pe locurile 122, 123, respectiv 124.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: