Ghetea: Romania trebuie sa se gandeasca la eliminarea cecului ca instrument de plata

Data publicarii: 06-03-2007 | Finante-Banci

Romania trebuie sa se gandeasca foarte serios la elimanarea cecului ca instrument de plata si inlocuirea acestuia cu alternative electronice, deoarece majoritatea incidentelor de plata sunt datorate fraudelor cu cecuri, a declarat, marti, presedintele Asociatiei Romane a Bancilor (ARB), Radu Ghetea. In plus, cardurile au castigat foarte mult teren in ultimii ani pe piata romaneasca. "Daca in 2001, Visa marca momentul eliberarii cardului cu numarul un milion, in acest moment estimam ca in Romania exista 10 milioane de carduri emise de institutiile bancare si nebancare", a spus a precizat Ghetea, in cadrul seminarului "Cardurile si noile tehnologii in sectorul bancar".

Utilizarea cat mai larga a cardurilor poate reprezenta solutia pentru o disputa mai veche, si anume utilizarea cecului ca instrument de plata. "Majoritatea incidentelor de plata sunt datorate fraudelor prin intermediul cecurilor", a completat Ghetea.

Numarul de carduri active de pe piata romaneasca a ajuns la noua milioane la sfarsitul anului trecut, in crestere cu 26% fata de decembrie 2005, cand erau 7,17 milioane de carduri in circulatie, potrivit unui raport publicat de banca centrala. Potrivit unor statistici ale Visa, in intervalul septembrie 2005 - septembrie 2006, valoarea tranzactiilor prin carduri Visa efectuate in Romania a depasit sapte miliarde dolari, din care plata la comercianti a reprezentat 645 milioane dolari.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: