Salariul mediu brut a fost de 1.232 lei cu 16,8% mai mic decat in decembrie

Data publicarii: 06-03-2007 | Economie

Castigul salarial mediu brut a fost, in ianuarie, de 1.232 de lei, cu 16,8% mai mic fata de luna precedenta, dupa ce in decembrie romanii au castigat mai mult datorita primelor acordate de sarbatori, informeaza marti, Institutul National de Statistica (INS). Potrivit unui comunicat INS, castigul salarial mediu nominal net realizat a fost de 918 lei, in scadere fata de luna precedenta cu 16,5%, dar in crestere cu 11,1% fata de ianuarie 2006.

Valorile cele mai mari ale castigului salarial mediu nominal net s-au inregistrat in activitatile de intermedieri financiare (2.454 lei), iar cele mai mici in industria de prelucrare a lemnului si a produselor din lemn  si pluta, cu exceptia mobilei (544 lei).

In luna ianuarie 2007, nivelul castigurilor salariale a fost mai scazut decat in luna decembrie 2006, cand au fost acordate prime ocazionale (sarbatorile de Craciun) si cel de-al 13-lea salariu in activitatile din sectorul bugetar (administratie publica, invatamant, sanatate si asistenta sociala).

Salariul mediu net a scazut cu peste 30% in activitati precum fabricarea produselor din tutun, administratie publica, anexe si auxiliare de transport inclusiv activitati ale agentiilor de turism si cu un procent cuprinse intre 20 si 30% in invatamant, intermedieri financiare (cu exceptia celor din sistemul public de asigurari sociale), industria de echipamente pentru radio, televiziune si comunicatii, silvicultura, exploatare forestiera si servicii anexe, productia si furnizarea de energie electrica si termica, gaze si apa.

De asemenea, salariul mediu net a scazut cu un procent cuprins intre zece si 20  in industria de aparatura si instrumente medicale, de precizie, optice si fotografice, asigurari, sanatate si asistenta sociala, transporturi terestre, posta si telecomunicatii, transporturi pe apa, transporturi aeriene, fabricarea substantelor si a produselor chimice, industria miniera, industria mijloacelor de transport rutier si fabricarea produselor din cauciuc si mase plastice.

Scaderi ale castigului mediu net intre cinci si zece procente s-au inregistrat si in industria de masini si aparate electrice, constructii, informatica si cercetare - dezvoltare, eliminarea deseurilor si apelor uzate, industria constructiilor metalice si a produselor din metal, edituri, poligrafie si reproducerea inregistrarilor pe suporti si in industria de masini si echipamente.

Cresterile castigului salarial mediu nominal fata de luna precedenta au fost afisate de sectoarele in care primele au fost acordate cu intarziere sau unde s-a realizat o productie mai mare, in domenii precum: industria de mijloace ale tehnicii de calcul si de birou, activitati de posta si curier, fabricarea articolelor de imbracaminte, agricultura, vanatoare si servicii anexe.

Indicele castigului salarial real, care ia in considerare inflatia, a inregistrat o crestere de 6,8% fata de aceeasi perioada a anului precedent.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: