Bancile ar putea creste la 60-70% gradul de indatorare pentru persoanele cu venituri mari

Data publicarii: 07-03-2007 | Finante-Banci

Persoanele cu venituri mari vor fi principalele beneficiare ale deciziilor BNR de ridicare a restrictiilor la creditare, iar pentru cei cu venituri mai mici ar putea fi favorizati pe segmental cardurilor de credit, a declarat ieri, presedintele ARB, Radu Gratian Ghetea, la un seminar pe teme economice. Consiliul de Administratie al BNR a decis, saptamana trecuta, sa elimine obligativitatea avansului pentru creditele acordate populatiei si a modificat modul de calcul al limitelor de indatorare pentru populatie, urmand ca fiecare banca sa stabileasca propriile norme interne.

Ghetea se asteapta ca bancile sa ofere facilitati pentru cardurile de credit si finantarile aferente, pentru ca sumele sunt relativ mici si nu vor influenta semnificativ activitatea bancara. Pentru persoanele cu venituri mari, bancile ar putea ridica plafonul de indatorare chiar la 60-70%, a anticipat presedintele ARB.

De asemenea, Ghetea considera ca bancile cu experienta vor adopta primele masuri pentru relaxarea conditiilor de creditare, intrucat dispun de baze de date pentru a-si fundamenta normele interne. Totusi, masurile luate de banci vor fi controlate de Banca Centrala. "Daca o banca vrea sa se avante sa dea credite fara avans si cu grad de indatorare 100%, BNR va afirma ca nu e prudent si ii va spune sa refaca normele", a afirmat Ghetea.

Integral in Gandul

Ultimele stiri pe BankNews.ro: