Firmele pot imbunatati conditiile de lucru ale salariatilor pana la 31 decembrie 2008

Data publicarii: 08-03-2007 | Economie

Societatile unde angajatii muncesc in conditii deosebite pot imbunatatii conditiile de lucru pana la 31 decembrie 2008, potrivit unei hotarari de Guvern, care prevede totodata amenzi intre sase si zece mii de lei pentru societatile care nu respecta programul de imbunatatire a conditiilor de lucru. Avizele pentru conditii de munca deosebite au fost valabile pana la 6 martie 2007. Potrivit ministrului muncii, Gheorghe Barbu, in Romania exista in prezent aproximativ 100 de mii de angajati care lucreaza in conditii deosebite, in aproximativ 700 de societati care nu au reusit sa faca investitiile necesare pentru a imbunatati conditiile.

Locurile de munca in conditii deosebite sunt cele din industria constructoare de masini, siderurgie sau din medii cu umiditate, zgomot sau caldura peste media permisa de lege. "Constatand ca exista inca in Romania aproximativ 100 de mii de angajati care lucreaza si astazi in conditii deosebite (...) am propus reinnoirea (termenului n.r.) si am stabilit o procedura de punere in practica a unui program prin care sa ofere conditii normale de lucru", a declarat Barbu.

El a precizat ca societatile care nu vor respecta programul de imbunatatire a conditiilor de lucru vor primi amenzi pentru fiecare etapa de realizare a programului. Cuantumul amenzilor va fi diferentiat in functie de numarul de lucratori. Astfel, societatile care au mai putin de 50 de salariati primesc o amenda de cel mult 6000 de lei, iar cele care au peste 50 de salariati - amenzi cuprinse intre 6000 si 10.000 de lei.

CNS Cartel Alfa a propus, luni, ca lucratorii care muncesc in conditii deosebite sa fie pensionati anticipat, fara a fi penalizati, iar angajatorii care nu reprecta legislatia privind conditiile deosebite de munca sa fie amendati anual. Potrivit presedintelui CNS Cartela Alfa, Bogdan Hossu, incepand cu 31 martie, categoria conditiilor deosebite de munca trebuie eliminata, angajatorii fiind obligati sa investeasca in transformarea acestor locuri de munca in conditii normale sau conditii speciale. Pentru ca angajatorii nu au investit in imbunatatirea locurilor de munca, Ministerul  Muncii a propus amanarea pana la sfarsitul anului 2008 a termenului pana la care aceste locuri de munca trebuie transformate in conditii normale.

Liderul sindical a atras atentia ca, daca pentru ca Romania sa se alinieze la standardul european, conditiile deosebite de munca vor fi transformate in conditii normale, fara a se face imunatatiri, singurii afectati vor fi muncitorii, care vor lucra in aceleasi conditii grele, dar nu vor mai beneficia de facilitatile acordate pentru munca in conditii grele. La ora actuala, lucratorii incadrati la categoria conditii deosebite de munca primesc sporuri la salariu si o reducere a varstei de pensionare cu maximum opt ani.

Confederatia sindicala a propus ca situatia locurilor de munca in care se lucreaza in conditii deosebite sa fie verificata anual, iar cand nu se respecta planul de imbunatatire a acestora, angajatorii sa plateasca o amenda care sa creasca anual cu 50%. In opinia lui Bogdan Hossu, aceasta masura ar stimula angajatorii sa adapteze locurile de munca la conditiile normale. In acelasi timp, liderul sindical a mai spus ca amenzile ar trebui sa se majoreze substantial (in prezent amenda este de maximum 2.000 de lei), iar Inspectia Muncii ar trebui sa nu mai fie subordonata politic, pentru ca in acest fel se incurajeaza coruptia.

CNS Cartel Alfa a mai propus si posibilitatea ca lucratorii care muncesc in conditii deosebite sa poata iesi la pensie anticipat, fara sa fie penalizati pana la implinirea varstei legale de pensie, asa cum se intampla in cazul celorlalti muncitori.

Hossu a mai precizat ca angajatorii doresc trecerea cat mai rapida a locurilor de munca in conditii deosebite in categoria celor normale deoarece contributia la bugetul asigurarilor sociale este mai mica. Daca in cazul conditiilor normale de lucru se plateste la buget o contributie totala de 32% din fondul de salarii, pentru conditii speciale contributia ajunge la 36%, iar pentru cele deosebite procentul se ridica la 40%.

Potrivit liderului sindical, in prezent, in Romania, muncesc in conditii deosebite peste 400 de mii de lucratori, desi statistica Ministerului Muncii arata ca, la 1 ianuarie, in conditii deosebite lucrau putin peste 100 de mii de muncitori.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: