Reuters: Analistii estimeaza ca BCE va urca rata dobanzii la 3,75%

Data publicarii: 08-03-2007 | International

Analistii economici se asteapta ca Banca Central Europeana (BCE) sa urce, joi, rata dobanzii de politica monetara la 3,75% si sa lase deschisa posibilitatea unor majorari ulterioare avertinzand cu privire la riscurilor inflationiste, relateaza Reuters. "Cred ca vom asista la o pauza in majorarea ratei dobanzii in trimestrul al doilea din cauza unor statistici economice mai slabe cum ar fi cele referitoare la economia americana. Pana in octombrie, insa, rata dobanzii ar trebui sa ajunga la 4%", a spus economistul Holger Schmieding, de la Bank of America. "Deocamdata, nu cred ca BCE a ajuns la o decizie cu privire la o noua crestere a ratei dobanzii, deoarece vrea sa analizeze mai multe statistici", a adaugat el.

Investitorii vor urmari cu atentie conferinta de presa de joi a presedintelui Bancii Central Europene, Jean-Claude Trichet, ca sa obtina semnale legate de evolutia politicii monetare. Trichet a declarat luna trecuta ca rata dobanzii este inca mica si ca bancherii centrali vor fi "foarte vigilenti" pentru pastrarea stabilitatii preturilor. Fiecare crestere a ratei dobanzii a fost precedata de un avertisment despre "vigilenta" BCE.

Economistul Michael Schubert de la Commerzbank a spus ca se indoieste ca BCE va considera iar rata dobanzii mica si ca bancherii centrali vor pastra din declaratia lor anterioara doar calificativul de "confortabila" pentru rata dobanzii. "Acest lucru lasa deschisa posibilitatea unor noi cresteri ale ratei dobanzii, fara sa precizeze cand anume se va intampla acest lucru".

Economistul Klaus Baader de la banca de investitii Merrill Lynch a fost de aceeasi parere ca si Schubert. "BCE nu vrea sa schimbe asteptarile pietei legate de o noua crestere a ratei dobanzii", a declarat Baader.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: