De 8 Martie, incasarile florarilor depasesc 40 de milioane de euro

Data publicarii: 08-03-2007 | Afaceri

O femeie, o floare, un business de succes. In fiecare an, martisorul, dar mai ales ziua a opta din prima luna a primaverii sunt principalul reper pentru comerciantii de flori, noteaza Romania Libera. De la marii importatori si pana la florareasa de la coltul blocului, profitul atinge cea mai mare cota, numarul vanzarilor fiind de trei sau chiar de patru ori mai mare decat intr-o zi obisnuita. Zambile, crini, lalele, frezii sau trandafiri, toate au un dublu scop. Cucerirea, recucerirea sau doar recunostinta fata de sexul frumos si, colateral, castiguri fabuloase pentru comercianti.

Ziua Femeii, ora 0. Una dintre cele mai mari piete romanesti, "Cosbuc", un adevarat centru al angrosistilor de flori. Coloritul, parfumul si gingasia miilor de flori se amesteca cu agitatia detailistilor, veniti, care mai de care, la ziua cea mare. Ei stiu cel mai bine ca o astfel de ocazie, Ziua Femeii, nu trebuie ratata cu nici un pret. Pana in zori, negocieri, plati, carausii. Cei peste 5.000 de metri patrati ai pietei raman suspendati in tacere pana la un nou miez de noapte, cand se reia un alt ciclu al tocmelii florilor taiate. Traseul acestora, pana la taraba din colt, porneste din Olanda, Italia sau Spania.

Incasari uriase in doar doua zile

Daca de martisor, numai in Bucuresti, peste trei milioane de flori au ajuns in vazele domnisoarelor si doamnelor, incasarile depasind 10 milioane de euro, pentru astazi, estimarile reprezentantilor Asociatiei Florarilor din Romania (AFR) se ridica la peste 40 de milioane de euro. "In aceste doua zile asistam la o adevarata sarbatoare a florilor. Sexul frumos este si trebuie sa fie rasfatat, iar florarii stiu cel mai bine lucrul acesta. Profita toata lumea pe deplin", spune Florin Georgescu, presedintele AFR.

El considera ca la nivel mondial s-a dezvoltat, de ani buni, o adevarata industrie a florilor. De la marii producatori la diversii comercianti. Pentru majoritatea flower seller, ora exacta se da in Olanda, la Bloemenveiling Aalsmeer. Cea mai mare piata de profil vinde mai mult de 20 de milioane de flori si plante pe zi, peste 7.000 de cultivatori specializati din intreaga lume expunandu-si produsele aici.

Integral in Romania Libera

Ultimele stiri pe BankNews.ro: