Diamante de 21 milioane de euro, furate de la o sucursala ABN Amro din Belgia

Data publicarii: 13-03-2007 | International

Diamante in valoare totala de 21 de milioane de euro au fost furate la inceputul saptamanii trecute de la sediul unei sucursale ABN Amro de la Anvers, in nordul Belgiei, a anuntat Parchetul, citat de AFP. Anchetatorii suspecteaza un "client obsnuit", vorbitor de engleza, in varsta de 60 de ani, ca ar fi autorul furtului. Parchetul crede ca barbatul, care se prezenta ca argentinian dar folosea acte false, si-a "pregatit minutios fapta timp de un an, inainte de a o pune in aplicare cu toata precautia".

Politia a difuzat luni seara portretul robot al suspectului si a anuntat o recompensa de doua milioane de euro pentru orice informatie care ar fi utila in ancheta.

Barbatul a fost ultimul client care a parasit banca in ziua de vineri de dinaintea furtului si primul care a revenit luni, dar politia a stabilit ca el nu a ramas in sediul sucursalei in timpul weekendului, potrivit agentiei Belga.

El ar fi folosit chei falsificate pentru a pune mana pe diamante, depuse ca garantie pentru credite acordate de banca, a precizat agentia de presa. Anchetatorii examineaza si ipoteza ca autorul sa fi avut complici in interiorul bancii, potrivit Parchetului.

Antwerp World Diamond Centre (AWDC), asociatia care reprezinta sectorul comerciantilor de diamante de la Anvers, "va informa toate bursele din lume, astfel incat vanzarea pietrelor furate va fi aproape imposibila", a declarat purtatorul de cuvant.

Anvers este un important centru al comertului cu diamante, prin care trec in jur de 80% dintre diamantele brute descoperite in lume. Circa 30.000 de persoane din oras lucreaza in acest sector, care inregistreaza o cifra de afaceri anuala de 29,7 miliarde de euro, potrivit AWDC.

In 2003, patru barbati au furat bijuterii si diamante in valoare de 100 de milioane de euro din cartierul foarte bine pazit unde sunt majoritatea magazinelor specializate si atelierele de slefuire a diamantelor din Anvers. Cei patru au fost prinsi si condamnati la pedepse intre cinci si zece ani de inchisoare doi ani mai tarziu, dar obiectele furate, considerate "prada secolului" in Belgia, nu au mai fost recuperate.

NewsIn