UE da autoritatilor nationale 60 de zile pentru a aproba fuziunile bancare

Data publicarii: 14-03-2007 | Finante-Banci

Arbitrii nationali vor dispune de o perioada de 60 de zile in care sa decida aprobarea unei fuziuni bancare potrivit noilor reglementari adoptate marti de Parlamentul European menite sa combata protectionismul, relateaza Reuters. In prezent nu exisa vreun termen pentru obtinerea aprobarii unei fuziuni. Limitarea perioadei pe care o au la dispozitie autoritatile va ingreuna intarzierea afacerilor nepopulare la nivel politic.

Noile amendamente ale legislatiei bancare actuale a Uniunii Europene au fost propuse de catre Comisia Europeana ca urmare a bataliilor cu Italia si cu Polonia, din cauza tentativelor acestor tari de a bloca sau amana preluarea unei banci interne de catre o institutie bancara rivala din alta tara membra a Uniunii Europene.

"Este imperativ ca deciziile pentru afaceri legitime sa nu fie tinute pe loc de excesul de zel al unor autoritati sau de amestecuri politice", a spus comisarul european pentru piete interne, Charlie McCreevy, citat de Reuters.

Comisia Europeana a propus un termen de 30 de zile, insa autoritatile nationale de reglementare s-au impotrivit, deoarece o astfel de perioada ar fi fost prea stramta.

Ministrii de finante ai tarilor membre UE trebuie sa aprobe noile reglementari luna viitoare.

Oficialii de la Bruxelles doresc sa faciliteze fuziunile transfrontaliere, ca sa creeze o singura piata de capital, care sa scada costurile pentru investitori.

Alte reglementari ale Uniunii Europene cu privire la fuziuni au avut un impact limitat, deoarece tarile membre pot alege sa nu adopte prevederile principale.

Perioada de evaluare de 60 de zile poate fi intrerupta o singura data, pentru 20 de zile, in cazul fuziunilor in care sunt implicate doar firme din Uniunea Europeana, respectiv pentru 30 de zile, daca vreuna dintre companii provine din afara spatiului Uniunii Europene.

In prezent, o autoritate nationala poate bloca o fuziune din motive de "prudenta", termen vag, folosit ca paravan pentru orice fel de motivatii, inclusiv abuzive.

Potrivit noilor reglementari, supraveghetorii pot bloca o afacere pe baza unei liste de cinci motivatii clare, cum ar fi spalarea de bani sau ezitarile create de reputatia companiei care vrea sa faca preluarea.

Propunerea Comisiei Europene de a i se conferi puterea necesara ca sa verifice documentele pentru fuziunile respinse de catre autoritatile nationale nu a fost, insa, sustinuta nici de catre legiuitorii europeni, nici de tarile membre UE.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: