Metrul patrat in centrul istoric poate costa chiar si 10.000 de euro peste patru ani

Data publicarii: 14-03-2007 | Imobiliare

Pretul unui metru patrat in centrul vechi poate ajunge chiar si la 10.000 de euro in urmatorii patru-cinci ani in conditiile in care cladirile din zona vor fi reabilitate, au declarat, marti, consultantii agentiei Arco Real Estate Consulting. Preturile pe toate segmentele pietei imobiliare nu vor scadea in urmatorii 15 ani de zile, iar cresterea inregistrata va fi tot mai mare urmand trendul din tarile Europei de Est, au precizat consultantii Arco. Potrivit acestora, nu exista nici un exemplu in tarile Europei de Est in care preturile din piata imobiliara sa scada, iar apartamentele noi nu vor putea compensa cererea existenta in momentul de fata.

"Estimam ca pretul pe metru patrat al unei locuinte va ajunge si in Romania ca si in celelalte state ale Europei de Est. In prezent, in centrul Tallinului, capitala Estoniei, un metru patrat dintr-un apartament costa 8.000 de euro, iar in Ucraina, la Kiev, pretul pe metru patrat ajunge la 15.000 de dolari. Aceste preturi vor ajunge in anii urmatori si in tara noastra, iar in centrul istoric pot depasi chiar 10.000 de euro/mp", a declarat directorul executiv al Arco Real Estate Consulting, Ciprian Lopata.

Proiectul Primariei Municipiului Bucuresti de reabilitare a zonei centrale vechi a Capitalei, amanat timp de decenii intregi (primele preocupari privind conservarea Centrului Istoric fiind articulate inca de la jumatatea secolului trecut, in anul 1943), isi propune un rezultat promitator, amenajarea unei zone care sa raspunda, pe de o parte, conceptului de "centru vechi", prin restaurarea elementelor arhitecturale care dau specificul locatiei, si, pe de alta parte, sa contribuie la realizarea marcii identitare a unui Bucuresti in prag de (re)aliniere in randul capitalelor europene.

In prezent, in Centrul Istoric se lucreaza in subteran, in perimetrul delimitat de strazile Lipscani-Magheru-Splaiul Independentei-Calea Victorieis. Compania Sedesa, care se ocupa de reabilitare, foloseste o tehnologie care nu necesita sapaturi deschise, tehnologie care a fost apreciata drept cea mai putin costisitoare si cea mai rapida.

Arco Real Estate este una dintre cele mai influente grupuri de operatiuni imobiliare din Tarile Baltice, iar Romania este cea de-a sasea tara unde grupul este prezent, alaturi de Estonia, Lituania, Letonia, Ucraina si Bulgaria. Arco Real Estate asigura servicii de consultanta si brokeraj imobiliar, iar in perioada urmatoare va infiinta o divizie de evaluare. Compania intentioneaza sa dezvolte o retea de agentii in fiecare sector din Capitala si in primele zece orase la nivel national.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: