Prima conferinta a Camerei consultantilor fiscali va avea loc pe 14 aprilie

Data publicarii: 15-03-2007 | Finante-Banci

Camera Consultantilor Fiscali va organiza, la Bucuresti, pe 14 aprilie, prima sa conferinta la care sunt asteptate sa participe persoanele care au dobandit, pana in prezent, calitatea de consultant fiscal. Ministerul Finantelor a organizat, pana in prezent, trei examene pentru atribuirea calitatii de consultant fiscal. Circa o mie de persoane au promovat acest examen, desi s-au inscris in jur de noua mii de candidati.

Doua dintre cele trei sesiuni de examinare s-au desfasurat in toamna anului trecut, iar cea de-a treia in martie 2007. Prima sesiune a fost organizata pentru specialistii care au lucrat la Codul Fiscal, Codul de procedura Fiscala, Codul Vamal, marea majoritate a acestora fiind angajati ai Ministerului Finantelor. Candidatii care au obtinut calitatea de consultant fiscal, in prima sesiune, au format echipele de examinatori pentru candidatii inscrisi la celelalte doua sesiuni. Peste 8.000 de persoane au participat la a doua sesiune de examinare, dar numai 26 dintre acestea au promovat. Ulterior, candidatii au reclamat dificultatea subiectelor si faptul ca acestea acopera domenii mult prea vaste. In martie s-au inscris peste 1.700 de candidati, din care circa 950 au promovat examenul.

Tematica pentru examen a cuprins notiuni generale de drept comercial, notiuni generale privind finantele publice si principiile directivelor europene, cadrul general si procedurile privind formarea, administrarea, angajarea si utilizarea fondurilor publice, precum si responsabilitatile institutiilor publice implicate in procesul bugetar, principiile fiscalitatii, impozite, taxe vamale, contabilitate, aspecte privind procedura fiscala.

Persoanele care vor sa devina consultanti fiscali trebuie sa fie licentiati in economie si sa aiba experienta de cel putin cinci ani in activitatea financiar-contabila.

Consultanta fiscala a fost definita prin lege inca din 2001 ca activitate independenta, asistenta de specialitate acordata la intocmirea declaratiilor fiscale, in probleme fiscale si creante bugetare, penalitati si majorari, precum si reprezentare in fata fiscului, dar nu a avut un cadru de functionare pana in vara acestui an cand a fost reglementata de catre guvern.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: