Protectia mediului necesita investitii de aproape 30 de miliarde de euro pana in 2018

Data publicarii: 15-03-2007 | Economie

Romania are nevoie de investitii de 29,3 miliarde de euro pentru implementarea standardelor privind protectia mediului pana in 2018, cand expira toate perioadele de tranzitie negociate cu Comisia Europeana, a declarat, joi, ministrul mediului si gospodaririi apelor, Sulfina Barbu.

In ceea ce priveste managementul deseurilor, oficialul Ministerului Mediului si Gospodaririi Apelor (MMGA) a explicat ca Romania va trebui sa investeasca 3,8 miliarde de euro pentru a-si duce la indeplinire toate obligatiile asumate pana in anul 2018.

"Odata cu integrarea in Uniunea Europeana, Romania are atributii foarte clar stabilite. In primul rand, trebuie sa recuperm decalajele care exista la ora actual intre noi si multe din statele europene. Necesarul investitional pentru implementarea normelor europene de mediu este de 29,3 miliarde de euro pana in 2018, cand expira toate perioadele de tranzitie negociate cu Comisia Europeana", a spus Sulfina Barbu in cadrul conferintei "Controlul poluarii prin gestionarea deseurilor".

Ea a precizat ca desi vom primi de la Uniunea Europeana o suma importanta, aceasta nu acopera totalul necesarului de investitii. "De aceea, trebuie sa acordam atentie nu numai surselor de finantare pe care le reprezinta bugetul de stat si bugetele locale si sa ne orientam si catre alte mecanisme de finantare, cum este Fondul pentru Mediu", a adaugat Sulfina Barbu.

In acest sens, ministrul a mai aratat ca numarul proiectelor care primesc finantare prin Fondul pentru Mediu a crescut in ultimii ani, dar ar trebui sa fie tot mai multe proiecte depuse intrucat obiectivul este ca, atat in acest caz, cat si in cel al fondurilor de la Uniunea Europeana, rata de absorbtie sa fie cat mai aproape de 100%".

"Programul Operational Sectorial (POS) Mediu se afla pe circuitul de avizare la Comisia Europeana si, de la jumatatea acestui an, vom putea accesa fondurile europene", a mai precizat Sulfina Barbu.

De asemenea, aceasta a mai aratat ca, in acest moment, portofoliul MMGA numara peste 50 de proiecte care vor primi finantare din aceste fonduri. "Prin cele peste 50 de proiecte pe care le are ministerul acum ne propunem sa accesam aproximativ trei miliarde de euro din cele 5,5 miliarde din POS", a completat Sulfina Barbu.

Fondurile prevazute pe cele sase axe prioritare stabilite in POS Mediu sunt de 5,5 miliarde de euro. Dintre acestea 4,5 miliarde reprezinta fonduri europene, iar cofinantarea de la bugetul de stat si bugetele locale este de un miliard de euro.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: