Agentiile de naming de succes, business de sute de mii de euro

Data publicarii: 16-03-2007 | Media

Pe o piata a produselor si serviciilor invadata de nume care mai de care mai ciudate si greu de pronuntat, Anatoli Ciucurovschi, cunoscut ca fiind un membru important in sanul familiei Saatchi, vine cu solutia salvatoare, noteaza Curierul National. De cateva saptamani, in peisajul autohton creativ a aparut o noua agentie si odata cu ea un nou concept pe piata. Anatoli Ciucurovschi - Naming Agency este prima agentie specializata in creatia de nume pentru produse si servicii de pe piata locala.

Cum v-a venit ideea infiintarii unei astfel de agentii?

Piata romaneasca sufera la capitolul nume pentru produse si servicii. Deci, cel putin teoretic, exista aceasta nevoie (acum e o certitudine si pot sa confirm ca exista si cerere).

Lucrand intr-o agentie multinationala m-am confruntat de foarte multe ori cu situatia in care numele erau deja create in departamentele de marketing ale clientilor, erau deja inregistrate si din punctul meu de vedere nu erau cel mai bine alese.
Noi ne incepeam munca de la un nume deja creat si aveam de cele mai multe ori de rezolvat probleme de branding la care nu s-ar fi ajuns daca numele ar fi fost create inainte de inceperea procesului de branding.

Cu alte cuvinte, inainte de inceperea procesului de branding, cea mai importanta decizie pe care trebuie s-o ia un om de business este alegerea unui nume foarte bun. Altfel, cheltuielile de promovare vor fi mari.
Pe categoriile aglomerate, si ma refer aici la clasele de bauturi alcoolice si produse alimentare, clientii se confruntau nu doar cu faptul de a crea un nume, ci mai ales cu faptul ca numele pe care le alegeau pentru produsele lor nu puteau fi protejate. Erau deja inregistrate la OSIM.

Exista apoi acea categorie de nume de companii sau de produse create de proprietarii business-ului, pornind de la numele copiilor sau nepotilor, iar acestia aveau credinta ca daca ei isi iubesc odraslele publicul-tinta va reactiona la fel. In Romania sunt mii de astfel de nume (compuse) care intampina mereu dificultati de memorare. Pentru business-urile mari, dificultatea de memorare a numelui este insotita de cheltuieli mari de branding facute in van.

In timp, acest lucru poate avea repercusiuni asupra valorii de vanzare a brandului, indiferent de rezultatele financiare ale respectivei companii.
Sigur, m-am confruntat in timp cu situatia fericita in care clientul era constient ca un nou nume era treaba unei agentii de creatie... Dar aici intervenea problema: cine anume din agentia ta de advertising are competenta de a se ocupa de crearea de nume? Copywriterul. Pe ce se bazeaza? Are vreo metoda? Sau merge in continuare doar pe intuitie si pe faptul ca suna bine? Cine face cercetarea respectivului nume creat? Cum decurge acest proces?

Personal, sunt adeptul specializarii. Si daca am nevoie de consultanta intr-un alt domeniu decat specializarea mea, prefer sa platesc un serviciu profesionist, chiar daca mai stiu cate ceva despre acel lucru.
Asa ca, daca cineva are nevoie de un nume bun, ar fi cazul sa apeleze la o companie specializata.

Integral in Curierul National

Ultimele stiri pe BankNews.ro: