Firmele pot primi 200 de mii euro de la stat pentru export

Data publicarii: 22-03-2007 | Economie

Activitatile de promovare a exporturilor vor fi finantate de la bugetul de stat in limita a 200 de mii de euro, acordati pe durata a trei ani consecutivi, in conformitate cu normele europene privind ajutorul de stat, a anuntat ministrul delegat pentru comert, Iuliu Winkler.

"Ministrul economiei pregateste un ordin referitor la instituirea unei scheme pentru aceste instrumente (de promovare a exporturilor n.r.) si anume pentru  finantarea partiala pentru participarea la targuri, la expozitii, la misiuni economice sau finantarea unor instrumente de reclama si publicitate", a declarat Winkler. Potrivit ministrului, valoarea finantarii de la buget trebuie sa se incadreze in limita a 200 de mii euro, pe durata a trei ani consecutivi.

Regula ajutorului de stat se va aplica tuturor instrumentelor noi de promovare a exporturilor, adoptate de Guvern, miercuri, printr-o hotarare care modifica sistemul de promovare a exporturilor.

Astfel, vor fi finantate de la buget inclusiv participarea la targuri si expozitii in tarile unde nu exista firme romanesti sau activitatile de constituire a marcilor sectoriale (branding).

Tot pentru promovarea exporturilor va fi infiintat un portal de comert exterior, care va contine informatii culese de la cei 130 de atasati comerciali ai Ministerului Economiei si de la institutii din lume.

Ministrul a declarat ca, in 2007, programul de stimulare a exporturilor are un buget de 25 de milioane de lei la MEC. In schimb, a adaugat Winkler, bugetul total pentru promovarea exporturilor romanesti este de 423 de milioane de lei in 2007, din care cea mai mare suma - 334 de milioane de lei - revine Eximbank pentru acordarea de instrumente financiar-bancare de promovare si stimulare a comertului. Programul de promovare a exporturilor al Ministerului Agriculturii are un  buget de 35 de milioane de lei, iar Agentia pentru IMM-uri - opt milioane de lei.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: