Analistii se asteapta ca banca centrala sa reduca luni rezervele minime obligatorii

Data publicarii: 26-03-2007 | Finante-Banci

Banca Nationala a Romaniei ar putea decide, luni, reducerea ratei rezervelor minime obligatorii pe care bancile sunt silite sa le tina in "cuferele" sale, spun analistii care dau sanse mici unei noi scaderi a dobanzii cheie,

Economistul sef al ING Bank Romania, Florin Citu, se asteapta ca BNR sa scada dobanda cheie de la 8,00% la 7,75% pe an. "Ma astept ca banca centrala sa scada rata dobanzii de politica monetara cu 0,25-0,50 puncte procentuale, decizie ce ar fi sutinuta de evolutia pozitiva peste asteptari de pana acum a inflatiei si de continua apreciere a leului", a spus economistul sef al ING Bank Romania. Citu a explicat ca, in afara de aceasta, BNR are ca obiectiv pe termen mediu unificarea ratei dobanzii de politica monetara si a celei efective cu scopul de a accentua rolul de semnal al celei dintai. El a mai spus ca se asteapta ca, in urmatoarele trei luni, banca centrala sa unifice cele doua rate ale dobanzii la nivelul de 7% pe an.

Alti analisti sunt mai reticenti in ce priveste o noua scadere a dobanzii cheie si mizeaza mai degraba pe diminuarea ratei rezervelor minime obligatorii la lei sau la valuta.

Economistul sef al ABN Amro Romania, Radu Craciun, se asteapta ca BNR sa mentina neschimbata rata dobanzii de politica monetara la sedinta de luni, dar nu exclude, totusi, posibilitatea unei scaderi a acesteia. "Ar avea mai mult sens o scadere a ratei rezervelor minime obligatorii decat a ratei dobanzii de politica monetara, mai ales daca ne uitam la relevanta limitata, din ultima vreme, a acestei dobanzi", a spus Craciun.

Economistul sef al ABN Amro Bank Romania a explicat ca dobanzile interbancare din ultima saptamana s-au situat la un nivel mult mai ridicat decat cel al dobanzii cheie, dupa ce, in prealabil, se situasera la niveluri mai scazute decat aceasta, ceea ce a dus si la o intarire temporara a leului. Craciun ia in calcul, pentru urmatoarea perioada, o scadere a ratei rezervelor minime obligatorii la pasivele in lei cu "nu mai mult de 5 puncte procentuale", de la nivelul actual de 20%.

"Vad mai degraba o scadere a ratei rezervelor minime obligatori in valuta de la 40% pana la 30%, daca nu in sedinta de luni, atunci in cele urmatoare", a spus directorul departamentului de cercetare al Raiffeisen Bank Romania, Ionut Dumitru. El a explicat ca nu crede ca banca centrala va decide o noua micsorare a ratei dobanzii de poitica monetara dupa diminuarea substantiale a acesteia de la 8,75 la 8,00% pe an in sedinta precedenta din 9 februarie.

Economistul sef al UniCredit Romania, Rozalia Pal, a declarat ca se asteapta ca banca centrala sa pastreze, luni, rata dobanzii de politica monetara la nivelul de 8% pe an, mai ales ca in sedinta anterioara a fost o scadere destul de mare. "Chiar daca inflatia se situeaza la un nivel scazut in prezent, ne asteptam ca rata inflatiei sa urce in a doua parte a anului, iar in ce priveste aprecierea leului din ultima vreme, deocamdata vedem mai mult o volatilitate ridicata a cursului euro/leu decat o apreciere constanta a monedei nationale", a spus Pal.

Rozalia Pal a mai spus ca se asteapta ca masurile BNR sa fie luate mai degraba ca urmare a aprecierii leului pe o perioada mai mare, decat a volatilitatii ridicate a cursului pe termen scurt. Pe termen mediu, e de asteptat o scadere treptata a rezervelor minime obligatorii, mai ales a celor in valuta, dat fiind nivelul ridicat al acestora, iar masura ar putea fi declansata chiar de luni, a mai spus Pal.

In esenta, analistii se asteapta ca BNR sa continue politica de relaxare monetara la sedinta consiliului de administratie ce va avea loc luni.

NewsIn