Sutiene demodate, bijuterii, pinioane sau oale - vandute cu cativa lei in ''buticurile'' Fiscului

Data publicarii: 26-03-2007 | Finante-Banci

Produsele confiscate sau cele pentru care s-a declansat procedura de executare silita in vederea recuperarii datoriilor la buget sunt valorificate de catre Fisc, in propriile magazine, prin vanzare directa la locul depozitarii, in consignatii sau prin licitatie. Fiecare directie judeteana de finante are propriul magazin, iar in judetele "cu potential" acestea sunt adevarate depozite.

Unele dintre acestea, cum este cazul celui din Bucuresti, functioneaza tocmai intr-o cladire confiscata de Fisc ca urmare a datoriilor mari inregistrate de fostul proprietar la buget. Potrivit informatiilor publicate pe site-ul Ministerului de Finante, stocul de marfa este substantial si cat se poate de diversificat, iar preturile sunt in majoritatea cazurilor cu pana la 30% mai mici decat "in piata". Preturi care pot insa sa scada si mai mult deoarece dupa o anumita perioada, daca produsele nu se vand trec in categoria "soldurilor", iar reducerea ajunge pana la 30-40%.

Din pacate, spun angajatii acestor magazine, pentru multe dintre produse stocurile sunt mici, de ordinul catorva bucati, ceea ce le face destul de greu vandabile. Aceasta deoarece, potrivit legislatiei, clientii "buticurilor" de la Fisc trebuie sa fie neaparat persoane juridice, iar pentru o firma un intrerupator nu reprezinta o mare afacere, chiar daca pretul la care se vand acestea este de 0,75 lei. Magazinele sunt deshise in fiecare zi lucratoare, functionand pe acelasi program ca si Finantele.

Singurele produse care nu ajung in aceste magazine sunt tigarile - care merg spre marii producatori - si armele, care sunt trimise la Ministerul de Interne. In schimb, alcoolul ajunge la vanzare, insa nu este prea cautat deoarece mare parte are o calitate indoielnica.

Cel mai mare depozit din "reteaua Finante" este la Constanta, 35% dintre produsele confiscate in acest judet fiind distribuite prin vanzare directa. Potrivit directorului executiv al Directiei de Finante Constanta, Vasilica Mihai, stocul de marfa din acest depozit este de 400.000 lei, iar incasarile lunare se cifreaza la 100.000 lei.

Pe lista de produse existente in acest moment in magazinele de la Finante Bihor figureaza trei costume de baie pentru femei, "formate din doua piese, simple, demodate", la pretul de 5 lei bucata, sase sutiene simple, tot demodate, mai ieftine cu un leu, o pijama pentru adulti, care costa 12 lei, dar si o masina BMW, veche de 19 ani, pentru care Fiscul cere 3.000 lei.

Integral in Gandul