Primul proiect de colectare si reciclare a deseurilor IT & C va fi la Brasov

Data publicarii: Astazi, 27-03-2007 | Economie

Primul proiect de colectare si reciclare a deseurilor IT & C se va derula la Brasov, datorita bunei infrastructuri a orasului si cel mai devreme centrul se va deschide in septembrie, a declarat Valentin Negoita, presedintele organizatiei colective Eco Tic.

"Pozitia geografica centrala si numarul mare de retaileri IT si de bunuri electronice de consum sunt alte doua motive importante pentru care Eco Tic a ales Brasovul", a explicat Negoita. "Proiectul va dura de la trei pana la sase luni, iar in aceasta periada vom putea observa pe viu cum va functiona tot ciclul colectarii si reconditionarii la nivel local", a adaugat presedintele Eco Tic.

Ca peste tot in Romania, si la Brasov, cea mai importanta si mai dificila componenta a actiunii organizatiei colective va fi informarea si educarea populatiei, schimbarea mentalitatii cum ca se poate arunca orice si oriunde. De asemenea, municipalitatea trebuie sa organizeze si sa opereze prin mijloace proprii, locale, puncte de colectare. Aceste entitati vor fi in legatura stransa cu organizatiile colective, a precizat Negoita.

Taxa vizibila nu va varia in functie de produs si de pretul de piata al acestuia, ci a fost stabilita la 7 lei. Este esential de mentionat ca taxa vizibila, in final, incumba cetateanului. Fluxul acesteia incepe de la cumparator, este transmisa retailerului, acesta o retransmite producatorului care o cedeaza spre gestiune organizatiei colective. In fine, taxa va ajunge la colector si, ulterior, la reciclator, a explicat Negoita. "Nu putem spune ca e vorba de o scumpire, ci de o plata minima care acopera obligatia noastra europeana de a recicla deseurile solide".

In prezent, exista trei organizatii colective dedicate reciclarii electronicelor. Prima din cele trei structuri este Eco Tic, pentru produse ITC, la care pana in prezent sunt afiliati 85 de producatori, respectiv echivalentul a aproximativ 80% din piata din Romania.

In privinta produselor albe si maro (adica aparate de uz casnic de mici si mari dimensiuni si de larg consum), structura care s-a angajat sa preia responsabilitatile de colectare si reciclare este Ceced Romania, ai carei membri fondatori sunt Amica, Arctic, Candy Hoover Electrolux, Gorenje, Indesit. Acestia reprezinta aproximativ 70-80% din piata de echipamente electrocasnice si de larg consum din Romania.

Pentru echipamentele de iluminat, structura aferenta este Recolamp, fondata de Philips Romania, Osram, Narva, General Electric, respectiv echivalentul a 80-90% din piata de profil din Romania.

NewsIn