Comisia pentru Afaceri Economice si Financiare a adoptat Directiva privind Serviciile de Plata

Data publicarii: Astazi, 27-03-2007 | International

Comisia pentru Afaceri Economice si Financiare (ECOFIN) a ajuns la un acord asupra Directivei privind Serviciile de Plata, un aspect cheie pentru Zona Unica a Platilor Europene (SEPA), stabilind cadrul legal pentru o piata interna largita a platilor in Uniunea Europeana, se arata intr-un comunicat de presa al VISA remis BankNews.ro.

Peter Ayliffe, Presedinte si CEO Visa Europe, a declarat: "Acordul de astazi este un pas important pentru SEPA. Salutam decizia ministrilor de finante si asteptam in continuare ca Parlamentul European sa se pronunte asupra textului. Cu toate acestea, nu trebuie sa neglijam etapa urmatoare, implementarea acestei legislatii complexe la nivelul statelor membre: succesul Directivei depinde de modul in care va fi implementata."

Referitor la provocarile viitoare, Peter Ayliffe a adaugat: "Legislativul european a depus eforturi considerabile pentru a ajunge la un compromis. Cu toate acestea, pentru a ne asigura de succesul SEPA, este necesar ca legislatia sa fie implementata uniform in toate statele Uniunii Europene - trebuie sa se ajunga la un nivel comun. Pentru ca piata interna a platilor sa resimta beneficiile, este nevoie de o legislatie stabila. Daca statele membre nu reusesc, piata platilor va ramane doar la stadiu de legislatie, in detrimentul consumatorilor si al mediului de afaceri european."

Parlamentul European este asteptat sa voteze Directiva in sesiunea plenara din 24 aprilie, de la Strasbourg. Aceasta va batatori drumul spre adoptarea finala pana la mijlocul lui 2007.

In legatura cu SEPA, Peter Ayliffe a adaugat: "Interesul Visa Europe fata de SEPA este real. La 1 ianuarie 2007, cu un an inaintea termenului limita, suntem in deplina conformitate cu normele SEPA pentru carduri. Am anuntat de asemenea ca Visa Europe va ramane o asociatie europeana detinuta de membri. In prezent ne concentram asupra ajutorului pe care il acordam bancilor membre pentru a transforma SEPA intr-o realitate pentru toti consumatorii si toate afacerile europene."

Redactia BankNews.ro