ANAF: Evaziune fiscala sporita in 2007, din cauza modificarilor TVA si a importurilor

Data publicarii: 29-03-2007 | Economie

ANAF a intensificat controalele, in primul trimestru al anului, in special la importuri (din tari non-UE n.r.) si la produsele accizabile (produse petroliere, alcoolice, din tutun), intrucat neplata TVA in vama si volumul mare al importurilor au sporit evaziunea fiscala si au diminuat incasarile.

"Rolul structurilor de control din Agentia Nationala de Administrare Fiscala a crescut de la inceputul anului, intrucat legislatia fiscala s-a schimbat de la data aderarii, prin alinierea la drectivele europene", a declarat, miercuri, presedintele interimar al ANAF, Daniel Chitoiu.

Oficialul Fiscului a explicat ca actualul sistem de plata a TVA a favorizat evaziunea fiscala si subevaluarea in vama in randul firmelor mici importatoare (din tari non-UE n.r.) care trebuie sa plateasca trimestrial TVA la organul fiscal. Eliminarea obligatiei de a plati TVA in vama, de la 1 ianuarie 2007, le-a permis unor firme sa declare valori mai mici decat cele reale. In cele trei luni pe care au la dispozitie pana la declaratia trimestriala, firmele pot vinde marfa prin intermediari, de cele mai multe ori firme fantome care dispar in una sau doua luni, si obtin preturi de zece sau chiar 15 ori mai mari decat cele declarate.

"Pe 25 aprilie, vom avea centralizarea declaratiilor trimestriale si le vom putea confrunta cu sumele din deconturile de TVA pentru a identifica care a fost nivelul de evaziune fiscala", a precizat Chitoiu. Acesta a adaugat ca vor avea loc controale la toate societatile care nu au platit corect la buget.

Presedintele Autoritatii Nationale a Vamilor, Gelu Diaconu, a afirmat ca masura de necolectare a TVA in vama nu a fost luata decat de doua dintre cele zece tari care au aderat in 2004, respectiv de catre Estonia si Ungaria, cea din urma a renuntat, insa, la acest sistem dupa o scurta perioada.

"Necolectarea TVA in vama coroborata cu tendinta accentuata de crestere a volumului de marfuri aduse din tari non-UE conduce la cresterea evaziunii fiscale", a spus Diaconu. Presedintele ANV a explicat ca revenirea la plata TVA in vama va avea efecte nu numai asupra incasarilor, ci si asupra posibilitatii de control a declaratiilor in vama. "Daca ne uitam la valorile declarate anterior aderarii si le comparam cu cele de azi, constatam ca valorile s-au diminuat de zeci de ori, prin urmare incasam mult mai putin din TVA decat ar trebui", a conchis seful Vamilor.

Potrivit conducerii ANAF, marfurile usor perisabile, precum legumele si fructele, sunt cel mai frecvent nefiscalizate.

Incasarile din TVA au fost de 3,92 milioane lei, pana pe 26 martie 2007, reprezentand 73% din suma colectata in aceeasi perioada a anului trecut.

Guvernul a aprobat, miercuri, reintroducerea in Codul Fiscal a prevederii, eliminate la 1 ianuarie, privind plata TVA in vama pentru importurile din statele non-UE.

NewsIn