MFP reintroduce plata in vama a TVA pentru importurile din state non-UE

Data publicarii: 29-03-2007 | Finante-Banci

Ministerul Finantelor Publice (MFP) a propus reintroducerea, pentru o perioada determinata, a sistemului de plata a taxei pe valoarea adaugata aferenta importurilor din state non-UE la organele vamale. Sustinand ca masura nu-i va afecta pe importatorii care au derulat anul trecut tranzactii semnificative si indeplinesc criteriile pentru amanarea platii TVA, oficialii MFP isi motiveaza propunerea prin informatiile furnizate de Autoritatea Nationala de Administrare Fiscala (ANAF).

Potrivit acestora, eliminarea sistemului de plata la vama a TVA pentru importurile din statele non-UE a dus la cresterea evaziunii fiscale, "intrucat aceasta masura de relaxare fiscala a fost exploatata de unii importatori in interes propriu si in defavoarea bugetului de stat".

O alta propunere a MFP vizeaza garantarea in vama a TVA, pana la prezentarea dovezii ca bunurile au fost livrate intr-un alt stat membru. "Aceasta masura se impune pentru ca exista pericolul ca bunurile importate in regim de scutire de TVA, care urmeaza sa fie livrate intr-un stat UE, sa nu ajunga la destinatie, ci sa fie plasate in economia subterana", sustin reprezentantii ministerului.

In sprijinul masurilor luate, oficialii MFP invoca si informatiile transmise de Reprezentanta Permanenta a Romaniei la Bruxelles, potrivit carora dintre cele 27 de state membre UE, "15 aplica in prezent sistemul platii in vama pentru taxa pe valoarea adaugata aferenta importurilor", printre care si Germania, Grecia, Franta, Italia, Marea Britanie, Portugalia.

"Ungaria a aplicat, la data aderarii, masura simplificata, dar a reintrodus sistemul platii in vama datorita acelorasi probleme cu care se confrunta si Romania in prezent", noteaza ministerul in comunicatul remis presei.

Trebuie mentionat, insa, ca, la sfarsitul anului trecut, Directia Generala Legislatie Impozite Indirecte, din cadrul MFP, aprecia ca excluderea platii taxei pe valoarea adaugata pentru importurile non-UE va avea efecte colaterale pozitive, urmand sa incurajeze investitiile straine. "Nu toate tarile comunitare aplica aceasta masura simplificata. Olanda, spre exemplu, aplica acelasi sistem", sustineau atunci reprezentantii Directiei.

Integral in Curierul National