Mii de tone de legume si fructe - vandute cu adaosuri comerciale de peste 1000%

Data publicarii: 29-03-2007 | Afaceri

Importurile de legume si fructe din statele non-UE au devenit o afacere profitabila pentru sute de firme, noteaza Gandul. Dornice sa scape de impozitele si taxele catre stat, respectiv taxe vamale (acolo unde acestea exista), TVA si mai departe impozit pe profit, firmele in cauza au gasit o modalitate cat mai simpla de a fenta statul: subevaluarea in vama a produselor.

Potrivit datelor furnizate de Autoritatea Nationala de Administrare Fiscala (ANAF), 40% din importurile de legume si fructe din tarile din afara spatiului european nu au fost fiscalizate. Practica subevaluarii este insusita, adesea, si de firmele care importa din statele UE - mai ales pentru flori, dar acestea sunt mai usor de depistat, spun reprezentantii ANAF.

Un exemplu in acest sens este importul de flori din Olanda, pretul declarat in vama fiind foarte mic, dupa care acestea mai trec prin cateva firme-"fantoma" pana ajung la comerciant. In privinta legumelor si fructelor, comisarul-sef al Garzii Financiare, Adrian Cucu, a precizat ca acestea vin din tari precum Turcia, Kenia, Ucraina, Africa de Sud, dar si Grecia, iar la intrarea in Romania sunt declarate preturi extrem de mici. Astfel, respectivii importatori scapa de mare parte din taxele vamele, iar TVA-ul datorat este aproape zero.

Integral in Gandul