ANAF a publicat modelul declaratiilor de TVA care trebuie depuse pana pe 25 aprilie

Data publicarii: 29-03-2007 | Finante-Banci

Firmele si persoanele fizice care efectueaza livrari si achizitii intracomunitare trebuie sa completeze si sa depuna declaratia pentru taxa pe valoarea adaugata datorata in primul trimestru, pana pe 25 aprilie, conform instructiunilor publicate joi de catre Agentia Nationala de Administrare Fiscala.

Declaratia pentru TVA este completata numai de catre persoanele impozabile in scop de TVA care au realizat in primul trimestru livrari si/sau achizitii intracomunitare de marfuri. Declaratia recapitulativa se depune, in format electronic, la registratura organului fiscal, la posta, prin scrisoare recomandata, pe pagina de web a Ministerului Finantelor sau prin sistemul SEN. Persoanele fizice care depun cu intarziere declaratia pot fi amendate cu sume cuprinse intre 50 si 1.500 lei, iar firmele pot fi sanctionate cu sume de la 500 lei la 10 mii lei.

Presedintele interimar al ANAF, Daniel Chitoiu, a explicat ca, pe baza declaratiei trimestriale de TVA, inspectorii fiscali si comisarii Garzii Financiare vor avea centralizarea datelor privind obligatiile de plata a TVA, in primul trimestru. Aceste date vor fi confruntate cu sumele platite deja prin deconturile de TVA din timpul trimestrului si, astfel, ANAF va putea identifica sursele si nivelul de evaziune fiscala.

De asemenea, declaratia trimestriala este folosita in programul electronic european VIES, prin intermediul caruia statele membre coopereaza administrativ in domeniul TVA. Autoritatile din statele membre schimba reciproc, prin mijloacele electronice, informatii despre TVA in tranzactiile intracomunitare. Astfel, ANAF poate verifica daca o firma care a cumparat marfa dintr-o tara UE a declarat aceeasi valoare ca si firma de la care a cumparat, intrucat ambele societati depun declaratii care pot fi confruntate prin sistemul elecronic VIES.

Sistemul VIES este functional, de la 1 ianuarie 2007, si in Romania. Informatiile care trebuie introduse obligatoriu in acest sistem sunt numerele de identificare TVA si valoarea totala a tuturor livrarilor intracomunitare de bunuri, efectuate de catre toti operatorii economici.

NewsIn