Firmele pot cere corectarea erorilor din deconturile de TVA

Data publicarii: 30-03-2007 | Finante-Banci

Potrivit unui proiect de ordin al ministrului Finantelor prin care se aproba instructiunile de corectare a erorilor materiale din deconturi, firmele vor putea solicita corectarea greselilor din deconturile de TVA, operatiunea urmand sa fie realizata in cadrul termenului de prescriptie de cinci ani, de la data de 1 ianuarie a anului urmator celui in care a fost depus documentul supus corectarii, noteaza ziarul Azi.

Fiscul poate corecta deconturile de TVA fie la initiativa specialistilor institutiei, fie la solicitarea persoanei impozabile, Erorile de transcriere, respectiv preluarea eronata a sumelor din jurnale, inversarea unor cifre din sumele trecute in decont si preluarea eronata a datelor din decontul perioadei fiscale anterioare pot fi corectate de Fisc.

Totodata, ANAF poate rectifica erorile provenind din inscrierea in decontul de TVA a sumelor solicitate la rambursare in perioada anterioara, precum si inregistrarea in decont a diferentelor de TVA de plata constatate dupa controale, contrar reglementarilor legale.

Depunerea solicitarii de corectare a erorilor dupa expirarea termenului de prescriptie constituie o recunoastere voluntara a TVA de plata. Corectarea decontului de TVA nu este posibila pentru perioadele in care se deruleaza inspectiii fiscale.

Firmele vor putea sa depuna, din acest an, deconturile de TVA semestrial si anual, daca estimeaza ca vor realiza operatiuni impozabile in cel mult jumatate din perioadele mentionate, prin modificarea actualului sistem de depunere lunara.

Azi

Ultimele stiri pe BankNews.ro: