Investitorii straini sunt mai interesati de indicatori decat de situatia politica

Data publicarii: 30-03-2007 | Afaceri

Investitorii straini din Romania nu fac nici o referire la situatia politica a tarii, ci se concentreaza exclusiv asupra indicatorilor macroeconomici a declarat vineri, la un post TV, directorul Agentiei Romane pentru Investitii Straine (ARIS), Sorin Vasilescu. "Nu fac comentarii politice, dar pana in momentul de fata niciun investitor nu a facut referiri la climatul politic din Romania", a declarat Vasilescu. Investitorii straini care vin in Romania sunt foarte precocupati de relocarea productiei din Europa de Vest dar si din Asia, datorita avantajelor de locatie pe care le pretinta Romania in comparatie cu alte state central-europene sau sud-europene, a explicat directorul ARIS.

"De altfel, depasirea pragului (investitiilor straine in Romania - n. red.) de 9 miliarde de euro in 2006, se datoreaza unui plus de incredere pe care Romania l-a castigat prin stabilitatea si predictibilitatea climatului investitional, a unei politici fiscale printre cele mai competitive din Europa si datorita faptului ca avem costuri reduse cu productia, iar forta de munca este calificata", a adaugat Vasilescu. In opinia lui, odata cu aderarea la Uniunea Europeana (UE), Romania a mai castigat un plus in atragerea investitorilor straini.

El a primi semnale pozitive si din partea Sectia economica a Ambasadei Statelor Unite ale Americii la Bucuresti i-a transmis directorului ARIS semnale pozitive din partea companiilor americane, care au constatat ca Romania reprezinta un punct important pentru strategiile de dezvoltare, iar aderarea tarii noastre la Uniunea Europeana atrage mai multi investitori americani.

Directorul ARIS a precizat ca agentia pe care o conduce monitorizeaza in momentul de fata 60 de proiecte de investitie, cu o valoare totala de 2,5 miliarde de euro si cu un numar total de locuri de munca de 14.000 de locuri de munca. Vasilescu a declarat ca aceste proiecte sunt confidentiale, iar o parte dintre acestea continua de anul trecut. Totusi seful ARIS a spus ca investitorii straini care tind sa-si relocheze productia in Romania vin din Uniunea Europana, dar si din afara ei, iar un exemplu concret ar fi cel al unei firme din Elvetia care va face o investitie de tip green field in domeniul farmaceutic, cu o valoare de peste 100 de milioane de euro.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: