Solutii antistres

Data publicarii: 12-01-2008 | Lifestyle

Stresul la locul de munca devine tot mai mult un pericol pentru angajati, noteaza Gardianul. Desi nu este prin definitie sinonim cu tensiunea nervoasa sau anxietatea, stresul este responsabil de epuizare si boala, fie psihica, fie psihologica, atacuri cardiace si accidente. Pentru a preintampina efectele stresului la locul de munca, Inspectia Muncii a publicat, pe site-ul institutiei, un ghid de bune practici pentru persoanele cu nervii in pioneze. De aici, romanii stresati pot afla ca un mediul in care lucreaza le poate afecta sanatatea in mod direct prin dureri de cap sau presiune arteriala ridicata.


Muzica anti stres

In timp, efectele stresului sunt si mai nocive, putand cauza o serie de boli, dintre care cea mai frecventa este ulcerul. De asemenea, stresul are efecte in plan psihic. Angajatii stresati dau adesea semne de incordare si anxietate, sunt mai tot timpul iritati, sau dimpotriva, traiesc permanent cu un sentiment de frica si nesiguranta. Cele mai multe dintre aceste simptome se traduc in plan comportamental prin diverse reactii precum fumatul, obiceiurile dezordonate de mancat si probleme cu somnul.

Exista numerosi factori care pot genera riscuri psiho-sociale. Dintre acestia, cei maiimportanti se refera la organizarea locului de munca si continutul sarcinilor pe care un job le implica. Astfel, pot fi deosebit de nocive supraincarcarea lucratorilor, orele suplimentare nedorite, sarcini monotone si repetitive si schimbarile imprevizibile din viata profesionala.

Atmosfera de la locul de munca poate fi, la randul ei, periculoasa, atunci cand exista relatii incordate intre colegi, intre sefi si subalterni. Accidentele de la serviciu, lipsa comunicarii intre colegi sau teama de a pierde locul de munca sunt cauze frecvente ale stresului ce afecteaza sanatatea si provoaca tulburari comportamentale.

Calatoriile imaginare, leac contra stresului

Tot pe site-ul Inspectiei Muncii, persoanele stresate pot afla cateva tehnici prin care se pot relaxa. Un factor important este sportul. Aflam astfel ca exercitiile fizice facute cu regularitate ne pot face mai calmi si mai linistiti. Relaxarea profunda a muschilor este, in acest sens, o practica foarte eficienta. O alta solutie este apelarea la sprijinul prietenilor si implicarea in comunitate pentru a socializa cat mai mult.

De asemenea, este indicat ca persoanele stresate sa isi exprime ingrijorarile vorbind cat mai mult despre problemele lor cu familia, prietenii, psihologul sau chiar cu preotul. Nu trebuie ignorata nici alimentatia. Din acest punct de vedere, sfatul specialistilor de la Inspectia Muncii este explicit: "Mancati cum trebuie!" Se recomanda in acest sens o dieta bogata in legume si fructe. Totodata, angajatii stresati sunt sfatuiti sa o lase mai moale cu cafeaua.

Persoanele mai active se pot relaxa practicand o serie de activitati, precum sportul, litaratura, muzica, dansul si limbile straine. Cei mai practici isi pot dezvolta abilitatile tehnice sau alte dexteritati prin practicarea unor activitati mestesugaresti, putand in felul acesta sa se faca utili in gospodarie. O alta recomandare este plecatul in vacanta. Daca nu aveti timp, puteti evada intr-o minivacanta. Iar daca nu aveti nici timp, nici bani, recomandarea specialistilor este cat se poate de la indemana: vacanta mentala.

Intr-un astfel de sejur, persoana stresata trebuie sa stea linistita, sa inchida ochii si sa "mearga" astfel la mare sau la munte. Un alt sfat antistres este impartirea problemelor in probleme mai mici. Recomandarea este insa una riscanta si cu doua taisuri, pentru ca cine o aplica se va trezi cu probleme mai mici, dar mai multe. Directiva europeana, precum si legislatia muncii prevad ca angajatii sa fie protejati atat fizic, cat si psihic de activitatile care ii pot afecta la locul de munca.

Exista insa un factor de risc, in fata caruia legislatia ramane neputincioasa. In ultimul deceniu, stresul profesional a fost identificat ca fiind una dintre problemele majore la locul de munca. Mai mult, studiile din Uniunea Europeana arata ca 50-60% din totalul zilelor de concediu medical au drept cauza stresul.

Gardianul

Ultimele stiri pe BankNews.ro: