Basescu: Vom vedea cum putem sa acomodam interesele noastre cu interesele FMI

Data publicarii: 20-03-2009 | Economie

Presedintele Traian Basescu a declarat, la Bruxelles, ca, "din cate stie", in cursul zilei de joi, raportul Fondului Monetar International (FMI) a fost definitivat si ca urmeaza etapele premergatoare negocierilor cu Fondul, dar ca este deja stabilit ca vor fi mentinute nivelurile TVA si cota unica.

"Din cate stiu, in cursul zilei de ieri (joi n.r.), raportul FMI a fost definitivat. Urmeaza acum sa se discute, in Guvern, un mandat, in functie de proiectul de scrisoare al Fondului, un proiect de mandat pe care va trebui sa-l aprob, conform uzantelor, dupa care BNR si Ministerul de Finante sa inceapa negocierile. Vom vedea ce rezulta din negocieri si cum putem sa acomodam interesele noastre cu interesele Fondului, UE, pe de o parte, iar, pe de alta parte, va trebui sa avem foarte multa grija ca negocierile sa fie indreptate catre realizarea obiectivelor noastre. Printre altele, modernizarea statului, modernizarea sistemelor de salarizare, de pensii, modernizarea sistemului fiscal si, foarte important, programul de convergenta, in asa fel incat in 2014 Romania sa adere la euro", a declarat Basescu.

Intrebat daca poate da detalii despre evaluarea FMI, Basescu a spus: "As putea, dar nu va dau". "Nu pot, este un lucru care trebuie discutat cu Fondul, trebuie sa-l discute, asa cum v-am spus, si BNR si Ministerul de Finante, pentru ca si cifrele trebuie clarificate intre cele doua parti, chiar daca au mici diferente, trebuiesc limpezite", a explicat uletrior seful statului refuzul de a furniza detalii.

Basescu a spus ca mentinerea TVA si a cotei unice au fost "de la bun inceput stabilite". "Obligatia mea in relatia cu Fondul este sa stabilesc lucrurile care nu se pot face, ceea ce am facut de la inceputul misiunii. In rest, este problema Guvernului. Ca, spre exemplu, TVA crescut sau umblarea la cota unica. Aceste lucruri au fost de la bun inceput stabilite, sunt lucruri care nu se pot face. Au fost transmise ca atare, dar nu sa negociez zi de zi",a spus  seful statului.

Intrebat daca a vorbit cu presedintele Comisiei Europene (CE) despre imprumutul pe care incearca sa-l angajeze Romania, Basescu a spus ca aceasta faza a fost depasita. "Nu mai este deja treaba presedintelui CE. Imprumutul pe care Romania il angajeaza a pornit pe un anume drum, deci nu vorbim de 10 ori acelasi subiect. Vom decide, pentru ca in momentul de fata Romania si-a facut deschiderile catre UE si catre Fond. Daca vom angaja imprumutul sau nu, acest lucru il vom decide in perioada urmatoare, dupa ce se termina negocierile cu Fondul", a explicat Basescu. 

Presedintele a mai spus ca vor trebui organizate intalniri cu patronatele, sindicatele si bancile, scopul principal fiind acela de a-i preveni si informa cu privire la "evolutii la nivel european".

Potrivit unor surse guvernamentale, Guvernul va imprumuta de la FMI si de la Comisia Europeana 18 miliarde euro, banii urmand sa fie trasi in primii doi ani, in transe trimestriale egale.

In aceasta perioada de doi ani, Romania nu va trebui sa ramburseze nimic si va plati ulterior, timp de trei ani, doar dobanzile pentru sumele trase. Abia dupa acesti cinci ani, Romania va trebui sa ramburseze sumele trase, avand la dispozitie alti doi ani pentru returnarea imprumutului.

Marti, surse guvernamentale au precizat, pentru NewsIn, ca ultima suma luata in calcul de Romania pentru un imprumut extern de la FMI, CE si institutiile financiare internationale precum Banca Mondiala este de circa 18 miliarde euro, din care aproximativ 13 miliarde euro ar urma sa vina de la Fond.

NewsIn