Presedintele BCE avertizeaza ca este prea devreme pentru a proclama sfarsitul crizei

Data publicarii: 04-09-2009 | International

Presedintele Bancii Centrale Europene (BCE), Jean-Claude Trichet, a declarat vineri ca este prea devreme pentru a proclama finalul crizei, dupa semnalele recente ce indica ameliorarea perspectivelor economice, relateaza AFP.

"In prezent, nevoia sustinerii creditarii persista", a declarat Trichet, in cadrul unei reuniuni din Frankfurt.

BCE intentioneaza sa mentina masurile exceptionale ce au ca scop ajutarea bancilor, pentru ca acestea sa obtina fonduri de refinantare la un cost convenabil, pentru a le incuraja sa acorde mai multe credite, in contextul in care temerile legate de crediatre persista.

Nivelul dobanzii de politica monetara a fost fixat din mai la un minim isoric de 1%, iar bancile pot imprumuta de la BCE sume nelimitate la aceasta dobanda.

Nu este momentul sa aplicam o strategie de iesire din criza, a afirmat Trichet. "Insa vreau sa fie clar ca BCE are o strategie pregatita, pe care o va pune in practica la momentul potrivit", a adaugat el.

Joi, BCE a estimat ca perioada de contractie economica puternica a trecut, insa a avertizat in legatura cu excesul de optimism, subliniind ca relansarea se anunta anevoioasa si indelungata.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: