Arhiva » Octombrie 2010 » 05 Octombrie 2010

Toate stirile publicate in data de 05 Octombrie 2010 | 26 de inregistrari

  • ANPC a dat in septembrie amenzi de 755.700 lei pentru incalcarea legii la vanzarile de soldare

    Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor (ANPC) a organizat in septembrie o actiune de verificare a respectarii prevederilor legale privind protectia consumatorilor in cadrul vanzarilor de soldare, in urma careia au fost au fost aplicate amenzi in valoare de 755.700 lei.

  • Finantele au atras 909,5 milioane lei prin titluri la sase luni, la un randament mediu de 7% pe an

    Ministerul Finantelor Publice (MFP) a vandut luni certificate de trezorerie cu discont scadente la sase luni in valoare de 909,5 milioane lei (212,42 milioane euro), la un randament mediu de 7% pe an, potrivit Bancii Nationale a Romaniei (BNR). Valoarea anuntata initial a licitatiei era de 1 miliard de lei. Bancile au depus cereri de cumparare de peste 1,61 miliarde lei.

  • Bursa de la Bucuresti inchide sedinta de luni cu pierderi moderate

    Indicii Bursei de Valori Bucuresti (BVB) au inchis pe rosu sedinta de tranzactionare de luni, cu scaderi cuprinse intre 0,64% si 1,35%, cele mai afectate fiind titlurile din sectorul energetic. Rulajul actiunilor listate la BVB a fost de 5,98 milioane lei (1,39 milioane euro) la finalul sedintei. Cea mai mare lichiditate a fost atrasa de titlurile BRD SocGen (BRD), de 1,10 milioane lei, cotatia lor coborand cu 0,82%, pana la 12,1 lei/actiune.

  • Boc: Economia Romaniei isi va reveni prin atragerea investitiilor straine si fonduri europene

    Premierul Emil Boc a avut luni o intalnire cu reprezentantii companiei americane Lufkin Industries, care doreste sa creeze o noua unitate de tip Greenfield la Ploiesti, afirmand cu aceasta ocazie ca economia tarii isi va reveni prin atragerea investitiilor straine si absorbtia fondurilor europene.

  • Pretul mediu al apartamentelor, in scadere cu 1,1 la suta in septembrie

    Pretul mediu al apartamentelor, la nivel national, a scazut, in septembrie, cu 1,1 la suta, ajungand la 1.104 euro/mp util, cu 12 euro/mp mai putin decat in luna august, conform Indicelui national calculat de site-ul imobiliare.ro

  • Randamente: 13% pentru Pilonul II si 10% pentru Pilonul III

    Fondurile de pensii private obliga-torii (Pilonul II) au inregistrat in pri-mele noua luni un randament mediu de 13,3%, iar cele facultative (Pilonul III) de 10,2%, in pofida recesi-unii economice prelungite, activele nete totale admi-nistrate depasind 4,18 miliarde de lei (980 mil. euro), potrivit APAPR.

  • Barclays: Romania are probleme din cauza ajustarilor fiscale

    Expertii Barclays Capital spun ca tara noastra se confrunta cu probleme grave din cauza masurilor de ajustare fiscala adoptate de guvern, potrivit studiului realizat despre starea economiilor emergente. Aceste masuri au fost luate fara ca economia sa aiba sansa de a-si reveni.

  • Record la chirii mici si la numarul de apartamente scoase la inchiriat

    Cele mai multe oferte s-au inregistrat in segmentul locuintelor cu doua camere Dupa ani la rand in care toamna imo-biliara aducea cu sine noi scumpiri pe piata chiriilor, mai ales din cauza afluxului mare de studenti, iata ca 2010 este al doilea an in care luna septembrie vine cu o crestere semnificativa a numarului de apartamente scoase la inchiriat si cu o reducere a chiriilor solicitate de catre proprietari.

  • Ce miscari a facut in portofoliu cel mai mare investitor la BVB

    Familia de fonduri americane de investitii Artio Global, care constituie cel mai mare investitor strain la Bursa de la Bucuresti (BVB), a pierdut aproximativ 21 de milioane de dolari in perioada mai-iulie din cauza scaderii pretului actiunilor listate pe piata romaneasca.

  • Un roman traieste cu 6 euro pe zi, echivalentul unei ore de munca necalificata in Vest

    Cei mai multi bani se duc pe alimente, taxe si contributii sociale O gospodarie totalizeaza venituri medii lunare de 2.337 de lei, in timp ce veniturile pe persoana s-au situat la 806 lei, echivalentul a 6,4 euro pe zi. Cei mai multi bani se duc pe alimente, taxe si contributii sociale, potrivit Institutului National de Statistica. Aproape un sfert din romani traiau la limita saraciei in 2008, inainte de izbucnirea crizei, arata datele Eurostat.

  • Topul celor mai bune 36 de destinatii pentru afaceri de pe batranul continent

    Bucurestiul a scazut cel mai mult la climatul de business asigurat de autoritati, de pe locul 5 pe 19. La capitolul infrastructura suntem ultimii In clasamentul celor mai bune 36 de destinatii pentru afaceri din Europa, Bucurestiul se afla pe penultima pozitie, fata de pozitia 30 pe care o ocupa anul trecut, inregistrand regrese la majoritatea criteriilor luate in considerare de studiul Cushman&Wakefield.

  • Doua banci au dat in judecata Protectia Consumatorilor, dupa ce au fost amendate pentru "comisioane ilegale"

    Doua unitati bancare au dat in judecata Comisariatul Judetean pentru Protectia Consumatorilor Vaslui, contestand in instanta trei amenzi in valoare de 90.000 de lei, aplicate de organele de control pentru "perceperea de la populatiei a unor comisioane ilegale la imprumuturile contractate".

  • Treichl, seful Erste: In Romania creditul in euro nu poate fi oprit decat de BNR si de Guvern

    Andreas Treichl, seful Erste Group - care controleaza BCR, considera ca in Romania creditul in euro nu poate fi oprit decat daca autoritatile iau o decizie in acest sens. "Daca situatia se deterioreaza, s-ar putea ajunge la asta, cu toate consecintele asupra cresterii creditului. Dar daca BNR si guvernul nu impun oprirea creditului in euro, altfel nu se va putea intampla asa ceva", afirma Treichl.

  • Tinerii de azi, pensionarii-lefteri de maine

    In varianta optimista, patru tineri care azi abia au intrat in activitate vor ajunge sa fie sustinuti la pensie de un singur angajat. In cea pesimista, raportul va fi de un angajat la 9 pensionari! In emisiunea "Romania, te iubesc", de la Pro Tv, experti si contribuabili au vorbit despre catastrofa sistemului de pensii

  • ING sustine ca BNR a cheltuit 11 miliarde de euro in doi ani ca sa tina cursul

    In ultimii doi ani Banca Nationala a Romaniei (BNR) a cheltuit 11 miliarde de euro pentru a apara sau pentru a mentine cursul la un anumit nivel. Desi rezervele valutare sunt la un nivel ridicat, 32,6 miliarde de euro, unii economisti atrag atentia ca, in momentul in care BNR va incepe sa plateasca ratele la creditul de 13 miliarde de euro luate de la FMI, leul ar putea avea probleme, banca centrala avand din ce in ce mai putina "munitie".

  • Fondurile de pensii private, profituri duble fata de inflatie

    Fondurile private de pensii performeaza bine chiar si pe timp de criza si se apropie vertiginos de pragul primului miliard de euro aflat in administrare. Astfel, fondurile de pensii private obligatorii au inregistrat in primele noua luni un randament mediu de 13,3%. In acelasi timp, fondurile de pensii facultative consemneaza si ele un avans de 10,2%.

  • Castigul salarial mediu net a scazut cu 1,2% in luna august, pana la 1.339 lei

    Castigul salarial mediu net a scazut in luna august la 1.339 lei, fiind cu 1,2% (16 lei) mai mic decat cel din luna iulie, a anuntat marti Institutul National de Statistica (INS). Comparativ cu august 2009, castigul salarial mediu nominal net a scazut in a opta luna a acestui an cu 0,7%, in timp ce indicele castigului salarial real fata de aceeasi perioada a anului precedent a fost de 92,3%, potrivit INS.

  • Rata somajului, dupa standardele BIM, a coborat la 6,8% in cel de-al doilea trimestru din 2010

    Rata somajului, calculata pentru persoanele cu varsta intre 15 si 74 de ani care nu au loc de munca, dar sunt disponibile sa lucreze si au cautat un loc de munca in ultima luna, a coborat in trimestrul II din 2010 cu 1,3 puncte procentuale fata de trimestrul anterior, la 6,8%, a anuntat marti INS.

  • Veniturile bugetare realizate de ANAF in septembrie au crescut cu 13% fata de aceeasi luna din 2009

    Veniturile bugetare incasate de Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) in septembrie au crescut cu 12,9% fata de aceeasi luna a anului precedent, pana la 11,89 miliarde lei, fiind cu 2,2% peste programul bugetar stabilit de Ministerul Finantelor Publice, de 11,64 miliarde lei.

  • Leul se apreciaza usor, pana la un curs de referinta de 4,2798 lei/euro

    Banca Nationala a Romaniei (BNR) a afisat marti un curs de referinta de 4,2798 lei/euro, in scadere cu 0,04% fata de sedinta precedenta, in vreme ce dolarul american a reinceput sa piarda teren in raport cu moneda nationala, ajungand la 3,1066 lei/dolar.

  • Ghetea: In perioada urmatoare va incepe goana bancilor pentru a atrage clientii altor banci

    Presedintele Asociatiei Romane a Bancilor (ARB), Radu Gratian Ghetea, considera ca, in perioada urmatoare, va incepe goana bancilor pentr a atrage clientii altor institutii financiare, avand avantajul neplatii comisionului de rambursare anticipata. "Ar trebui sa lasam piata sa lucreze. Bancile se adapteaza foarte repede la cerintele pietei. Va incepe goana bancilor de a atrage clientii altor banci, avand avantajul neplatii comisionului de rambursare anticipata", a mentionat Ghetea.

  • Cifra de afaceri in comertul cu amanuntul a scazut in august cu 3,7%, potrivit INS

    Cifra de afaceri in comertul cu amanuntul, cu exceptia comertului cu autovehicule si motociclete, a scazut in august cu 3,7% fata de aceeasi luna din 2009, ca urmare a scaderii vanzarilor de produse nealimentare si a vanzarilor de produse alimentare, bauturi si tutun, a anuntat marti INS.

  • Isarescu: Vanzarea de valuta nu este o cheltuiala, este un avantaj

    'Sa spui ca BNR a cheltuit 11 miliarde euro este o formula nepotrivita. Vanzarea de valuta, din punctul de vedere al BNR, nu este o cheltuiala, este un avantaj. Nu am cheltuit 11 miliarde, am vandut', a afirmat Mugur Isarescu, referindu-se la comentariile aparute in presa centrala in urma unui raport ING Bank

  • Traderul care a provocat pierderi de 5 mld. euro SocGen a primit cinci ani de inchisoare, dintre care doi cu suspendare

    Jerome Kerviel, fostul trader al bancii franceze Societe Generale care a provocat pierderi de aproape 5 miliarde de euro, a fost condamnat la cinci ani de inchisoare, dintre care doi cu suspendare, scrie agentia de presa Thomson Reuters. Tribunalul din Paris care a judecat cazul lui Kerviel a stabilit de asemenea ca fostul trader sa restituie bancii franceze cele aproape 5 miliarde de euro pierdute din cauza tranzactiilor neautorizate care au adus SocGen aproape de colaps in 2008.

  • ProCredit incearca sa refinanteze datoriile firmelor mici

    ProCredit Bank, un jucator de talie mica specializat pe finantarea afacerilor mici si a sectorului agricol, incearca sa atraga clienti cu un credit special pentru refinantarea altor datorii. Noul credit, vandut in cadrul unei promotii pana la sfarsitul anului, permite firmelor mici si mijlocii sa isi refinanteze imprumuturi mai vechi, contracte de leasing sau linii de credit.

  • Seful BCR sustine ca economia da semne de revenire

    Economia Romaniei a inceput deja sa arate semne de revenire, iar din 2011 este de asteptat o crestere sustenabila, afirma Dominic Bruynseels, CEO al BCR. Prezent la o conferinta cu investitorii organizata de Erste Group - banca-mama -, el a spus ca revenirea va fi sustinuta de industrie si de exporturi. ÑProductia industriala a revenit deja la nivelurile de dinaintea crizei. Totusi, cererea interna ramane scazuta.