Cati romani sunt saraci?

Data publicarii: 30-05-2007 | Economie

In Romania, un sfert din populatie este saraca, iar dintre cei aflati in aceasta situatie, 8,6 procente sunt la nivelul de saracie extrema, noteaza Cronica Romana. Astfel, o persoana care nu-si poate satisface cheltuielile de consum la nivelul unui prag de 157,5 lei noi (1.575.000 de lei vechi) este considerata o persoana saraca, iar daca acest prag este sub 100 de lei (un milion de lei vechi) se poate spune ca persoana respectiva traieste intr-o saracie extrema.

Desi in Romania nu exista indicatori de masurare a saraciei, aceasta este una dintre principalele probleme ale tarii, iar Ministerul Muncii, Familiei si Egalitatii de Sanse incearca sa gaseasca o modalitate de a stabili cati dintre romani traiesc sub pragul saraciei, a declarat, ministrul muncii, Paul Pacuraru.

La lansarea apelurilor pentru finantari Phare in domeniul incluziunii sociale, ministrul muncii a explicat ca in Romania nu se stie numarul exact al cetatenilor care traiesc sub pragul saraciei din cauza ca nu exista un criteriu de a stabili acest lucru.
Potrivit lui Pacuraru, daca se are in vedere numarul celor care primesc venit minim garantat, se poate spune ca un milion dintre romani sunt saraci, dar stabilirea numarului exact se face in functie de pragul adoptat.

In viziunea ministrului, reducerea saraciei este strans legata de incluziunea sociala care, la randul ei, este legata de crearea de locuri de munca si de politicile de ocupare pe care MMFES le va adopta. Ministrul muncii a mai precizat ca principalele parghii ale incluziunii sociale sunt cresterea ratei de ocupare prin crearea de locuri de munca si educatia, prin care cererea de pe piata sa fie corelata cu calificarea.

Pe de alta parte, Uniunea Europeana ofera o finantare nerambursabila de peste 11 milioane de euro, din fonduri Phare, pentru incadrarea in munca a persoanelor defavorizate si pentru combaterea discriminarii si a inegalitatilor pe piata muncii.

Pentru a obtine aceste finantari, proiectele trebuie sa se adreseze persoanelor de etnie roma, celor cu dizabilitati sau tinerilor care parasesc sistemul de protectie a copilului si trebuie sa vizeze dezvoltarea serviciilor de formare profesionala, de calificare si recalificare, servicii de mediere intre angajatori si angajati sau servicii de consiliere profesionala pentru alegerea ocupatiei sau pentru reorientare profesionala.

Cronica Romana