Deutsche Bank, acuzata de manipularea Bursei

Data publicarii: 07-06-2007 | International

Cea mai mare banca din Germania este din nou acuzata de manipularea pietei de actiuni. Autoritatile de reglementare din Franta ancheteaza grupul german Deutsche Bank, banuit ca ar fi permis unor fonduri speculative sa vanda, in 2002, actiuni ale companiei franceze Vivendi Universal, inainte de emiterea obligatiunilor convertibile. Efectul a fost o scadere de 14 procente a pretului actiunilor grupului francez.Este a patra oara in ultimul an cand autoritatile de reglementare europene au luat in vizor cea mai mare banca a Germaniei, in urma unor acuzatii legate de incalcarea legilor de tranzactionare a obligatiunilor.

Acest lucru a dus la manipularea pietei sau ar fi permis fondurilor speculative sa tranzactioneze folosindu-se de informatii din interior. Deutsche Bank a fost amendata de autoritatile britanice, in urma cu un an, pentru inducerea in eroare a investitorilor in legatura cu o oferta de actiuni.

In cazul Vivendi, grupul bancar german si patru fonduri speculative, GLG, UBS O'Connor, Ferox Capital Management si Meditor Capital Management, sunt acuzate de francezi ca ar fi tranzactionat actiuni folosindu-se tot de informatii din interior.

Toate cele cinci companii risca o amenda totala de 9 milioane de euro, dintre care, doar Deutsche Bank va fi nevoita sa le plateasca 3 milioane. Fondurile speculative sunt pasibile de o penalizare mai mica, de doar 1,5 milioane de euro.

Integral in Adevarul