Primele falimente in randul mallurilor, in doi-trei ani

Data publicarii: 28-06-2007 | Afaceri

Specialistii Colliers spun ca in orase precum Arad sau Baia Mare este imposibil sa supravietuiasca toate centrele comerciale anuntate, noteaza Adevarul. Optimismul exagerat al dezvoltatorilor din retail ar putea duce la o suprasaturare rapida a pietei. Efectul imediat: aparitia unor malluri-fantoma, lipsite de clienti. Primele astfel de esecuri se vor vedea in numai doi-trei ani, in special in cazul centrelor comerciale de mici dimensiuni. 

Managerul companiei Colliers, Bogdan Georgescu, argumenteaza iminenta unui astfel de scenariu. "Din cele 90 de proiecte de pe domeniul retail anuntate este greu de spus cate vor fi finalizate. Eu consider ca, daca s-ar realiza doar jumatate din aceste malluri, piata ar fi saturata, insa in conditiile in care toti dezvoltatorii isi vor duce la bun sfarsit proiectele anuntate vom asista si la primele esecuri in privinta centrelor comerciale", afirma Georgescu.

Monica Barbu, directorul Departamentului de retail al Colliers, descrie realitatea din piata ca pe o goana dupa terenuri. "Toti dezvoltatorii sunt foarte optimisti. Mai intai achizitioneaza si abia apoi fac analize de piata", spune Monica Barbu. Si managerul Colliers intareste aceasta idee. "Sunt deja orase cu aproximativ 150.000 de locuitori in care este anuntata constructia a patru sau chiar cinci centre comerciale. Aradul sau Baia Mare sunt exemple concrete. Deocamdata insa, supraoferta este doar la nivel de anunt", precizeaza Georgescu.

Integral in Adevarul

Ultimele stiri pe BankNews.ro: