In Romania exista peste 1 milion de firme

Data publicarii: 13-08-2007 | Afaceri

Pe hartie, in Romania exista peste un milion de firme. Dintre acestea doar jumatate desfasoara cu adevarat o activitate. Cauzele acestei puternice discrepante sunt determinate de diferenta dintre formalitatile de constituire si cele de iesire de pe piata, spun analistii in domeniu. La noi, costurile de constituire a unei societati comerciale sunt printre cele mai reduse din Europa, in timp ce formalitatile de iesire de pe piata sunt extrem de dificile. Motiv pentru care, din aproape un milion de firme, 220.000 erau inactive juridic la sfarsitul anului trecut.

Din datele Registrului Comertului, Romania a cunoscut, in 2006, o crestere a numarului de falimente. Peste 10.000 de companii au fost in aceasta situatie fata de cele aproximativ 7.000 din anul anterior.

O alta problema cu care se confrunta functionarii de la Registrul Comertului si de la Ministerul pentru IMM-uri nu au o evidenta a microintreprinderilor cu un singur angajat. Multe dintre acestea activeaza in domeniul energiei electrice sau in domeniul intermedierilor imobiliare.

Au fost cazuri cand, cu un singur angajat, au scos un profit anual chiar si de 12 milioane de dolari. Deseori acestea evita plata impozitului pe salariu, inlocuind contractul de munca printr-unul de prestari servicii.

Antena 3