Legea asigurarii locuintelor este imposibil de aplicat

Data publicarii: 04-09-2007 | Economie

Guvernul a aprobat de curand proiectul de lege, dar el mai trebuie promulgat de parlament, desi are multe neajunsuri, noteaza Adevarul. In actul legislativ, nu este pus la punct un mecanism de despagubire eficient si nici nu poate fi usor de realizat, iar un posibil esec in realizarea despagubirilor poate compromite ideea de asigurare in general, apreciaza specialistii din piata.

Asigurarea locuintei a devenit obligatorie. Astfel, persoanele fizice si firmele vor fi obligate sa isi asigure locuintele impotriva cutremurelor, alunecarilor de teren sau inundatiilor. Din pacate, legea nu prevede printre calamitati naturale si furtuna, ceea ce poate fi o problema pentru locuitorii care-si vor incheia o astfel de polita si care, in eventualitatea unei distrugeri, nu-si vor putea recupera niciun ban.

In conformitate cu prevederile acestui proiect de lege, suma asigurata obligatoriu (suma asigurata care poate fi acordata) este echivalentul in lei, la cursul de schimb valutar comunicat de Banca Nationala a Romaniei la data incheierii contractului de asigurare obligatorie a locuintei, a 20.000 euro pentru fiecare locuinta de tip A (constructie cu structura de rezistenta din beton armat, metal ori lemn sau cu pereti exteriori din piatra, caramida arsa sau din orice alte materiale rezultate in urma unui tratament termic si/sau chimic) si a 10.000 de euro, pentru fiecare locuinta de tip B (constructie cu pereti exteriori din caramida nearsa sau din orice alte materiale nesupuse unui tratament termic si/sau chimic).

Riscurile care se asigura prin aceasta polita sunt daunele produse constructiilor cu destinatia de locuinta de catre oricare dintre formele de manifestare ale dezastrelor naturale, ca efect direct sau indirect al producerii acestora. Legea are neajunsuri tehnice In opinia lui Bogdan Andriescu, presedintele UNSICAR (Uniunea Nationala a Societatilor de Intermediere si Consultanta in Asigurari), "asa cum a fost aprobata legea, are o serie de neajunsuri tehnice: riscurile sunt limitate, nu este inclusa la calamitati furtuna. Pe de alta parte, nu poti sa iti inchei o polita facultativa pentru aceste sume asigurate - 10.000 si 20.000 de euro, iar procesul de recuperare a despagubirii va fi extrem de dificil".

Integral in Adevarul

Ultimele stiri pe BankNews.ro: