Siteurile, bureti care absorb profituri

Data publicarii: 15-10-2007 | Afaceri

Studiul facut de PricewaterhouseCoopers estimeaza ca incasarile din publicitatea online din Romania pe 2007 vor ajunge la aproximativ 14 milioane de euro, noteaza Adevarul. "Un site poate sau nu sa fie o afacere profitabila. Depinde de businessplan, de echipa, de investitie, de piata vizata, de cresterea asumata, de indicatorii financiari. Intrarea fiind libera, e mult mai usor de instrumentat o afacere web. Mentenanta ei, insa, costa bani buni. Dupa ce un site trece de primii trei ani, poate fi considerat matur. Si de obicei, breakevenul vine la trei ani", crede Claudiu Gamulescu, Marketing & Comunicare Boom Advertising.

De aceeasi parere este si Mihai Seceleanu de la InternetCorp: "Se poate vorbi de profit serios numai la cativa ani de la lansare. Noi suntem inca la stadiul la care reinvestim continuu in dezvoltarea extensiva si intensiva a retelei".

Conform bilantului depus la Ministerul de Finante pentru anul 2006, BOOM a inregistrat o cifra de afaceri de aproape 2,5 milioane de euro si un venit net de 32.000 de euro. Cu doar opt salariati, InternetCorp se poate lauda cu un "boom" pe piata. Compania a avut in 2006 o cifra de afaceri de aproximativ 140.000 de euro si un profit net de 91.000 euro. Brokerii online isi valorifica spatiul web in preturi de rate card.

Media Pro Interactiv, de exemplu, cere intre 32 lei si 70 lei pe 1.000 de afisari (CPM), in functie de site si de targetul la care advertiserul poate avea acces. Site-urile publicatiilor de business au un pret mai mare. Valoarea comisionului pe care aceasta il practica se incadreaza intre 10% si 20%, dupa spune directorul general la Media Pro Interactiv, Orlando Nicoara. La fel procedeaza si AdTarget, tarifele variaza de la 36 lei/CPM pana la 58 lei/CPM pentru site-urile de top, precizeaza managerul executiv, Daciana Paraschiv.

Adevarul

Ultimele stiri pe BankNews.ro: