Senatul a eliminat vizarea declaratiilor fiscale de catre consultanti

Data publicarii: 09-11-2007 | Finante-Banci

Senatul a votat Ordonanta de modificare a Codului de Procedura Fiscala cu modificarea Comisiei de buget-finante care elimina obligatia de certificare a declaratiilor fiscale anuale ale firmelor de catre consultanti fiscali, a declarat presedintele Agentiei de Administrare Fiscala, Daniel Chitoiu.

"Vizarea declaratiilor fiscale anuale de catre consultantii fiscali, introdusa in august 2007 de Agentia de Administrare Fiscala, prin ordonanta de modificare a Codului de Procedura Fiscala, a avut in vedere ca situatia bazei de date a ANAF si declaratiilesocietatilor sa fie corecte, pentru ca multe dintre acestea, in jur de 25-30% depun declaratii rectificative. Societatile nu pot participa la licitatii fara certificate de atestare fiscala, care sa arate ca nu au obligatii fiscale bugetare. Din acest motiv declara si platesc, initial, o suma mai mica, dupa care fac declaratii rectificative si platesc toata suma datorata", a explicat Chitoiu.

Societatile ajung, in acest fel, sa depuna, doua-trei declaratii rectificative pe trimestru sau chiar pe luna, fapt care ingreuneaza administrarea fiscala.

"In Senat (la Comisia de buget-finante, unde a fost eliminata prevederea propusa de ANAF, n.r.), a fost mai mult o discutie politica si am fost de acord sa se scoata aceasta prevdere pentru ca au invocat faptul ca certificarea presupune taxe mari si multe firme, mai ales cele mici, nu si le permit", a mai afirmat presedintele ANAF.

Chitoiu a precizat ca Senatul a votat, miercuri, ordonanta cu amendamentul Comsiei de buget-finante.

Modificarile aduse de guvern Codului de procedura fiscala prevedeau ca declaratiile fiscale anuale ale contribuabililor persoane juridice ar fi trebuit sa fie certificate de catre un consultant fiscal, cu exceptia celor pentru care este obligatorie auditarea. Prevederea urma sa se aplice din 2008 si viza declaratia 101 privind impozitul pe profit.

Consultanta fiscala a fost definita prin lege, inca din 2001, ca activitate independenta, asistenta de specialitate acordata la intocmirea declaratiilor fiscale, in probleme fiscale si creante bugetare, penalitati si majorari, precum si reprezentare in fata fiscului, dar nu a avut un cadru de functionare pana in vara anului 2006. Din 2006 pana in prezent, consultanta fiscala a fost organizata ca activitate profesionala reprezentata de Camera consultantilor fiscali si au fost sustinute sesiuni de examinare pentru atestarea calitatii de consultant fiscal. In urma sesiunilor de examinare, in jur de 3.500 de persoane au dobandit dreptul de a profesa consultanta fiscala.

NewsIn