Carburantii vor depasi 4 lei pe litru pana la sfarsitul anului

Data publicarii: 22-11-2007 | Economie

Pretul carburantilor ar putea sa creasca cu pana la 20 la suta pana la finele acestui an, a declarat presedintele Asociatiei Benzinarilor Particulari, Ion Tache. Daca pretul petrolului va depasi granita celor 100 de dolari pe baril, cresterea va fi inevitabila, iar impactul economic va fi unul extrem de puternic pentru economia romaneasca. Majorarea pretului carburantilor a inceput deja, de zilele trecute, si va continua cu procente si mai semnificative, mai sustine Ion Tache. El spune ca marile companii petroliere au inceput sa termine stocurile de petrol pe care le cumparasera in vara, atunci cand titeiul era in jurul valorii de 65 de dolari pe baril.

De atunci, petrolul s-a scumpit pana la 99 de dolari, iar noile rezerve au fost cumparate la preturile majorate. Urmare a acestei situatii, majorarea preturilor cu pana la 20 de procente este inevitabila. El a mai explicat ca majorarile de preturi vor avea loc treptat, pentru ca socul sa fie oarecum atenuat, insa in mod cert, pana la finele anului, nu va mai exista carburant vandut sub pretul de 4 RON per litru.

Nicio politica pe termen lung

Declaratiile lui Ion Tache survin in contextul acuzatiilor unui fost ministru al Industriilor impotriva guvernului referitoare la faptul ca statul roman nu exercita niciuna din parghiile de care dispune pentru a influenta politica de preturi a principalului producator de carburanti din tara, OMV-Petrom. Mai mult sau mai putin politizante, asftel de asertiuni aduc in centul atentiei un lucru cert: guvernul Romaniei nu a avut si nu pare sa aiba nici in prezent o viziune pe termen lung despre cum ar putea preintampina astfel de situatii. Nu are o politica articulata de achizitii de carburanti care sa fie depozitati in rezerva strategica nationala atunci cand preturile sunt acceptabile, pentru a revinde ulterior la preturi care sa atenueze in mod real socuri de genul celui care se profileaza la acest sfarsit de an.

Integral in Cronica Romana