Turismul de afaceri din Bucuresti e limitat de numarul locurilor de cazare disponibile

Data publicarii: 18-01-2008 | Turism

Locurile de cazare si salile de conferinte ale hotelurilor de peste trei stele nu sunt suficiente pentru satisfacerea cererii de turism de afaceri, business travel, din Bucuresti, considera majoritatea reprezentantilor din domeniul turistic romanesc.

"Capacitatea de business travel a Bucurestiului este cam la limita. Hotelurile de trei - patru stele au o capacitate de 7.000 - 8.000 de locuri, cu mult sub orase ca Budapesta sau Praga" a declarat consilierul Asociatiei Nationale a Agentiilor de Turism Din Romania (ANAT), Traian Badulescu.

Principala problema este lipsa salilor mari pentru conferinte. "Singura sala mare este in Palatul Parlamentului dar nu e de ajuns" a spus Badulescu. "Daca trendul de sosire a marilor branduri hoteliere se mentine, cred ca in cinci ani vom avea in Bucuresti toate marile branduri hoteliere iar cererea de business travel va fi acoperita " a continuat reprezentantul ANAT.

Potrivit acestuia, Bucurestiul detine 60-70% din cota turismului de business dar si marile orase unde exista aeroporturi - Timisoara, Cluj, Iasi, Constanta - ar putea gazdui astfel de evenimente. Brasovul si Sibiul ar putea fi si ele gazde pentru business travel mai ales dupa promovarea pe care a avut-o in 2007 Capitala Culturala Europeana.

Directorul agentiei de turism Fortuna Business Travel, Luminita Alexandru, sustine ca pentru organizarea unui eveniment in Bucuresti la un hotel de patru si cinci stele este necesara o programare cu cel putin trei luni inainte.

"Baza de sali de conferinta si camere din Bucuresti este mult subdimensionata. De exemplu, in noiembrie anul trecut am primit o comanda pentru organizarea unui eveniment in luna mai 2008 si foarte multe hoteluri mi-au raspuns ca nu mai au locuri libere", a explicat Luminita Alexandru. Pentru conferinte este nevoie de o sala mare si de alte sali mai mici unde se pot desfasura discutiile de dupa si foarte multe hoteluri nu dispun de un numar suficient de astfel de incaperi, a explicat directorul Fortuna Business Travel.

Aceasta a precizat ca situatia este asemanatoare si pe Valea Prahovei, destinatie preferata de clientii de business ca varianta a Bucurestiului. "Pe Valea Prahovei cererea pentru activitati de training, team-building si evident relaxare este foarte mare, iar preturile sunt mai mici decat in Bucuresti, dar nu exista foarte multe unitati de cazare cu standarde inalte. Cred ca hotelurile de pe litoral ar putea compensa aceste carente, insa ei nu stiu sa-si exploateze la maximum capacitatea si nici sa se apropie de agentii. Anul trecut, in septembrie, cand nu mai faceam fata cu cererile pentru litoralul romanesc ei au inchis hotelurile", a afirmat directorul Luminita Alexandru.

Aceasta a explicat ca intre hotelierii romani si cei straini este o diferenta de mentalitate, care ii dezavantajaza pe primii. "La noi nu exista conceptul de "oferta speciala", dar in strainatate este la ordinea zilei. Hotelierii romani au mers pana acum in virtutea inertiei, au investit bani si acum asteapta turistii ca sa-si recupereze investitia, fara sa faca prea multe eforturi pentru asta. Spre deosebire de ai nostri, hotelierii straini cand intra pe piata organizeaza o conferinta, isi anunta prezenta si isi prezinta oferta, si eu cred ca este un exemplu de urmat", a spus directorul agentiei de turism Fortuna Business Travel.

Potrivit declaratiilor reprezentantilor pietei de profil, turismul de afaceri se desfasoara de obicei in hoteluri de cel putin trei stele.

"In ultima vreme s-au construit in Bucuresti multe hoteluri dar este in continuare nevoie de hoteluri de trei, patru si cinci stele pentru business travel", a declarat, joi, pentru NewsIn, patronul agentiei de turism Paralela 45, Alin Burcea. In provincie e si mai greu deoarece sunt putine hoteluri cu standarde inalte.

"Am organizat evenimente in Delta, in Bucovina sau la munte, dar problema este lipsa unor capacitati de gazduire si sali mari", a spus Burcea. Cu toate acestea, faptul ca Bucurestiul gazduieste in 2008 Summitul NATO inseamna ca avem capacitatea necesara pentru gazduirea unei eveniment de amploare a adaugat patronul agentiei Paralela 45.

"In Romania, segmentul de business travel este in crestere de la an la an. Aproape 70% din cifra de afaceri a Marshal Turism este efectuata de catre clientii companiei pentru calatorii de afaceri. Bucurestiul poseda capacitatea de a gazdui astfel de evenimente precum si evenimente de mare amploare. Anul acesta se organizeaza in Bucuresti Summitul NATO, prin urmare capacitati exista. Desigur, exista si potential de crestere" a spus directorul comercial al agentiei de turism Marshal Turism Cristian Ghita.

Reprezentantii agentiilor de turism care efectueaza si corporate travel sustin ca turismul de business s-a dezvoltat foarte mult in ultimii doi - trei ani si ca tot mai multe companii inclusiv cele medii sau mici isi permit sa organizeze astfel de evenimente si mai ales activitati de team-building.

"Cele mai multe companii cu care lucram pe segmentul de business travel sunt companii mari din domeniile auto, farmaceutic, publicitate si IT. Majoritatea evenimentelor pe care le organizam sunt traininguri si team-buildinguri. Au inceput si firmele micute care au 15 - 17 angajati sa-si motiveze angajatii cu astfel de activitati sau sa le ofere niste bonusuri sub forma de vouchere pe care le pot folosi oricand in functie de valoare", a afirmat directorul agentiei de turism Fortuna Business Travel Luminita Alexandru.

Potrivit acesteia, organizarea de astfel de evenimente poate avea costuri diferite in functie de locatie, marime, numar de persoane si utilitati. "Salile de conferinta pot avea preturi foarte diferite plecand de la 80 de euro in afara Bucurestiului si depasind 1.000 de euro in Capitala. In Palatul Parlamentului de exemplu o sala poate costa si 6.000 - 7.000 de euro, apoi se platesc mesele, sonorizarea, transaltia, videoproiectarea care costa circa 50 - 80 de euro", a explicat Luminita Alexandru.

In activitatile de team-building sunt incluse de obicei jocuri, puse la dispozitie de firme specializate, care au ca scop motivarea angajatilor sa lucreze in echipa. "Acestea ajung de multe ori sa depasasca pretul intregului eveniment, costand in jur de 2.500 de euro, sunt jocuri care ii tin in prinza pe participanti toata ziua" a mai precizat directorul Fortuna Business Travel.

Ca variante ajutatoare pentru clientii cu un buget mai mic exista plimbari cu sania sau trasura, sporturi, plimbari cu ATV-urile care costa in jur de 120 de lei pe ora sau jocuri tip paintball, caz in care o ora de joc, circa 100 de bile, costa circa 50 de lei de persoana.

NewsIn

Mai citeste si:

Ultimele stiri pe BankNews.ro: