Parlamentul britanic a promulgat legea de nationalizare a bancii Northern Rock

Data publicarii: 23-02-2008 | International

Parlamentul a promulgat vineri o lege care permite guvernului Marii Britanii sa nationalizeze Northern Rock, la cinci luni dupa ce banca a fost grav avectata de criza mondiala a creditelor, relateaza Reuters.

Actul bancar permite transferul titlurilor catre guvern si numirea unui auditor independent care sa calculeze cati bani urmeaza sa primeasca fiecare actionar.

Cel de-al cincilea creditor ipotecar din Marea Britanie a fost salvat in septembrie de banca centrala, Bank of England, prin imprumuturi de aproximativ 25 miliarde lire si guvernul a intervenit, de asemenea, prin garantarea depozitelor.

Guvernul condus de primul ministru Gordon Brown a anuntat ca falimentul Northern Rock ar fi supus riscurilor intregul sistem financiar si ca salvarea bancii a fost esentiala.

Guvernul a cautat initial un cumparator privat, insa a refuzat la sfarsitul saptamanii trecute doua oferte si a ales sa nationalizeze banca. Legislatia a fost apoi inaintata parlamentului.

Brown a fost criticat de opozitie pentru maniera in care guvernul a gestionat problema Northern Rock.

Sondajele de opinie arata ca in prezent populatia are mai mare incredere in capacitatea principalului partid de opozitie de a gestiona problemele financiare decat in Partidul Laburist, aflat in prezent la conducere.

Noua echipa de management a Northern Rock, condusa de Ron Sandler, va intocmi un plan in scopul de a vinde banca unui ofertant din sectorul privat. Planurile acestea vor fi influentate de legislatia Uniunii Europene cu privire la ajutoarele de stat. Comisia Europeana ar putea obliga Northern Rock sa compenseze pentru ajutoarele guvernamentale de care a beneficiat.

NewsIn