Europa se lupta din nou cu inflatia

Data publicarii: 05-03-2008 | Economie

Indicele scumpirilor din zona euro a ajuns luna trecuta la cel mai inalt nivel din ultimii 14 ani, cu mult peste obiectivul de sub 2%, noteaza Adevarul.

Autoritatile europene pentru politica monetara sustin ca acesta este si motivul pentru care dobanda-cheie a Bancii Centrale Europene (BCE) va fi mentinuta la acelasi nivel de 4%, la reuniunea de joi. Inflatia in zona euro a fost in luna februarie de 3,2%, acelasi nivel ca si in ianuarie, iar presedintele BCE, Jean-Claude Trichet, sustine ca obiectivul principal al institutiei pe care o guverneaza este combaterea inflatiei.

Dobanda de referinta a BCE a ramas neschimbata din luna iunie a anului trecut, in ciuda semnelor clare ca expansiunea economica a zonei euro a incetinit considerabil.

Aprecierea monedei comunitare pune presiune pe dobanda

"Inflatia ridicata ali­men­tata de cresterea pre­tu­ri­lor marfurilor va ince­tini cresterea, in timp ce inasprirea conditiilor de creditare - care urmeaza sa se intample - nu si-a aratat efectele in cifre", a afirmat analistul Unicredit Marco Annunziata, citat de "Financial Times". In timp ce se asteapta ca BCE sa-si revizuiasca in scadere estimarile pentru cresterea economica pentru acest an, autoritatea europeana pentru politica monetara isi va revizui in crestere estimarile pentru inflatie.

Ministrii de finante europeni au afirmat ca sunt din ce in ce mai ingrijorati de aprecierea euro in fata dolarului american pentru ca acest lucru risca sa ingreuneze si mai mult cresterea economica a zonei euro. Moneda europeana a urcat cu 16 procente in fata dolarului si a ajuns la un nivel-istoric de 1,5275 dolari. Aprecierea euro pune si mai multa presiune asupra BCE pentru a reduce dobanda de politica monetara chiar daca inflatia se mentine la cel mai inalt nivel din ultimii 14 ani.

Comisia Europeana a revizuit in scadere, luna trecuta, estimarile, pentru anul 2008, legate de cresterea economica a zonei euro pana la 1,8% de la 2,2% si, in acelasi timp, a revizuit in crestere estimarile pentru inflatie de la 2,1% la 2,6%. Investitorii se asteapta ca BCE sa reduca cel putin o data dobanda de politica monetara, anul acesta.

Adevarul