Federal Reserve a aprobat preluarea Bear Stearns de catre JPMorgan

Data publicarii: 02-04-2008 | International

Sistemul american de banci centrale, Federal Reserve, a aprobat marti achizitionarea bancii de investitii Bear Stearns de catre JPMorgan, la doua saptamani dupa anuntarea operatiunii, o amanare exceptional de scurta, care a fost explicata prin natura urgenta a situatiei, informeaza AFP.

"In baza intamplarilor si a circumstantelor, consiliul de administratie a estimat ca exista o situatie de urgenta care impune necesitatea de a duce la bun sfarsit, fara a amana, propunerea facuta de JPMorgan", arata comunicatul Federal Reserve.

Comunicatul Fed anuleaza ultimul obstacol de ordin legal care impiedica preluarea controlului asupra Bear Stearns de catre JPMorgan, in masura in care departamentul de justitie si celelalte autoritati de reglementare nu ridica nici o obiectie.

"Procesul de achizitie ar trebui sa inceapa in termen de cinci zile calendaristice si sa se termine in trei luni", a precizat Fed.

Bear Stearns si JPMorgan au sugerat in cursul saptamanii trecute ca spera sa incheie formalitatile acestei operatiuni inainte de 8 aprilie. Fed a jucat un rol complet inedit in salvarea Bear Stearns, banca de investitii care nu depinde in mod normal de opiniile Fed, ceea ce genereaza riscuri pentru sistemul financiar american care a dat semne ca se indrepta spre faliment.

Federal Reserve a acceptat sa finanteze aceasta operatiune prin furnizarea de lichiditate in valoare de 30 miliarde dolari catre JPMorgan, in schimbul titlurilor - a caror calitate nu a fost precizata -  furnizate de Bear Stearns.

Pierderile care ar putea fi generate de aceste titluri vor fi asumate pana la valoarea de 1 miliard de JPMorgan, iar Fed isi asuma integral riscul mai departe. Acelasi acord este valabil si in cazul castigurilor eventuale.

Federal Reserve nu a dat inapoi in fata unei modalitati originale de a salva aceasta banca, operatiunea se va face prin vanzarea unui pachet de actiuni care dau drepturi asupra a 39,5% din capital, fara ca actionarii sa fi fost consultati.

Aceasta abordare neobisnuita a provocat comisia bancara din cadrul Senatului american, care a convocat joi principalii protagonisti ai afacerii, printre care si presedintele Fed, Ben Bernanke.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: